Sortiranje otpada: Istarski gradovi bit će spremni

Selekcija otpada u Umagu (arhiva, T. KOCIJANČIĆ)
Selekcija otpada u Umagu (arhiva, T. KOCIJANČIĆ)

Papir, staklo, plastiku, metal, tekstil i krupni otpad od 1. srpnja nećemo više smjeti bacati u istu kantu za smeće. Građani će otpad iz svojih kućanstava morati sortirati i ubaciti u posebne kontejnere na "zelenim otocima" koji bi trebali biti nedaleko kuća. Jesmo li spremni za ove promjene?

Izgleda da su istarski gradovi na dobrom putu, jedino Pula i Herculanea kaskaju, ali to je druga priča. Sva ostala komunalna poduzeća već su postavila većinu potrebnih kontejnera u gradovima, dok ih u većini općina tek očekuju. No, sustav ne čine samo posude, već i svijest građana. A ona se najbolje podiže s računima. Odvoz ćemo plaćati po volumenu (masi) proizvedenog smeća.

Selektivno prikupljanje otpada nije zateklo nespremnu buzetsku komunalnu firmu Park. "Na buzetskom području trenutno je 26 zelenih otoka što je velik broj u odnosu na broj stanovnika, i oko 250 dodatnih spremnika različite namjene za odvojeno prikupljanje korisnog otpada. Godinama dijelimo i kompostere", ističe direktorica Parka Ervina Kisiček.

Labinština spremno dočekuje novu regulativu o zbrinjavanju otpada, poručuje Alen Golja, direktor gradskog Komunalnog poduzeća 1. maj. Selektivno prikupljanje uvodi se već četiri godine, a od 2011. količina otpada odloženog na deponij Cere smanjila se za 20 posto. U općinama Raša, Kršan, Sv. Nedelja i Pićan zeleni otoci bit će postavljeni do sredine ožujka.

Grad Vodnjan u ovogodišnjem proračunu planira 600 tisuća kuna za uređenja reciklažnog dvorišta, prve faze gradnje na lokaciji Ripina Vala. Prije gradnje reciklažnog dvorišta, osposobit će se zeleni otoci ili mobilna reciklažna dvorišta u Galižani, Peroju, Barbarigi te jedno ili dva u Vodnjanu.

- Intenzivno radimo na tome da cjelovit sustav odvojenog prikupljanja korisnog otpada na području Grada Poreča i općina Tar - Vabriga, Vrsar, Funtana, Višnjan, Vižinada, Sveti Lovreč i Kaštelir - Labinci zaživi do kraja srpnja, rekao je direktor porečkog komunalnog poduzeća Usluga Milan Laković.

Umaško komunalno poduzeće 6. maj, koje "pokriva" područje Bujštine ovih dana građanima umaškog naselja Komunela i novigradskog Karpinjan dijeli sedamstotinjak spremnika u sklopu pilot programa za nov način prikupljanja otpada. U Komuneli će biti postavljeno i dodatnih 20 "zelenih otoka". (G. ČALIĆ ŠVERKO, I. RADIĆ, T. GRBIĆ, K. FLEGAR)

VIŠE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter