Soros pesimistican prema opstanku EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki milijarder i investitor George Soros usporedio je krizu eurozone s kolapsom Sovjetskog Saveza pocetkom 1990-ih.

"Europa je slicna Sovjetskom Savezu, na nacin da kriza eura ima potencijal uništavanja, potkopavanja Europske unije. S dubokom socijalnom, gospodarskom i moralnom krizom u kojoj je Europa, možemo vidjeti slican proces raspadanja", rekao je Soros u raspravi o obrazovnoj politici u Budimpešti, prenosi u srijedu poslovni dnevnik Wall Street Journal.

Soros, koji je roden u Budimpešti, cesto posjecuje Madarsku gdje drži predavanja. Prošloga tjedna je ocijenio da kriza eurozone još nije gotova, te da eurozona ide u pogrešnom smjeru.

"Euro potkopava politicku koheziju u Europskoj uniji, a ako nastavi tako, može cak i uništiti Europsku uniju", rekao je u komentarima, koje prenosi Reuters. Gospodarstvo "može rasti iz prekomjernog duga, ali se ne može smanjivati iz prekomjernog duga", dodao je.

On je ranije u travnju rekao da Europska unija vjerojatno nece preživjeti trenutnu dužnicku krizu eurozone bez pragmaticnije njemacke politike. "Europa se suocava s dugim razdobljem gospodarske stagnacije ili još gorim od toga", rekao je Soros na konferenciji za novinare u Berlinu 12. travnja.

Njemacke vlasti, posebice Bundesbank i Ustavni sud, ustraju na provedbi zakona koji su se pokazali neprimjenjivim i kriza prijeti "još uvijek nepotpunoj politickoj uniji", istaknuo je.

Soros je upozorio da su druge zemlje, poput Japana i država Latinske Amerike, prošle slicna iskustva i preživjele, ali EU nije država te nije "vjerojatno da ce preživjeti". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter