Sorić: Plaćanje PDV-a po naplati olakšava poslovanje

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Obrtnička komora Istarske županije pozdravlja mjeru kojom se obrtnicima i malim poduzetnicima s godišnjim prometom do tri milijuna kuna, od 1. siječnja ove godine omogućava plaćanje poreza na dodanu vrijednost po naplaćenoj fakturi, izjavio je tajnik županijske Obrtničke komore Eros Sorić.

To je i do sada bilo moguće, kaže Sorić, obrtnicima koji su bili obveznici poreza na dohodak, dakle onima koji su imali godišnji promet do dva milijuna kuna i vrijednost dugotrajne imovine do dva milijuna kuna i prosječno manje od deset zaposlenih tijekom godine. Njima se u poslovanju ništa neće promijeniti, ali će se znatno olakšati poslovanje onim obrtnicima koji su obveznici poreza na dobit i malim poduzetnicima, s prometom manjim od tri milijuna kuna.

- Protiv uvođenja obveza plaćanja po izdanoj fakturi za sve obrtnike, na čemu je insistiralo Ministarstvo financija, borili smo se tijekom protekle godine, naglašavajući kako bi to ugrozilo poslovanje mnogih obrtnika, ističe Sorić.

Omogućavanje plaćanja PDV-a prema naplaćenim naknadama u sadašnjoj gospodarskoj situaciji i uvjetima velike odgode plaćanja i nepostojanja učinkovitih mehanizama zaštite vjerovnika, oslobodit će dio financijskih sredstava koja su morala biti angažirana za podmirenje PDV-a koji nije bio naplaćen. Upravo stoga u istarskoj Obrtničkoj komori pozdravljaju nastojanja i aktivnosti Ministarstva poduzetništva i obrta, koja su dovela do ove mjere.

U Obrtničkoj komori upozoravaju na izmjenu prema kojoj poduzetnici koji u propisanim rokovima ne plate svojim dobavljačima najmanje iznos PDV-a, odgovaraju kao jamci za PDV svojih dobavljača, što bi trebalo pridonijeti financijskoj disciplini.

- U ovom trenutku nije nam poznat broj obrtnika u Istri na koji će se ova mjera odnositi, s obzirom da nam nisu dostupni podaci o broju obrtnika koji su obveznici poreza na dobit, istaknuo je Sorić. Ujedno je pozvao sve obrtnike koji žele promijeniti način oporezivanja, na način da ubuduće plaćaju PDV prema naplaćenim naknadama, da o tome obavijeste nadležnu ispostavu Porezne uprave najkasnije do 20. siječnja ove godine.

U Ministarstvu poduzetništva i obrta procjenjuju da će to što će se od 1. siječnja ove godine svim subjektima malog gospodarstva s ukupnim godišnjim primicima do tri milijuna kuna omogućiti plaćanje PDV-a po naplaćenom, umjesto po ispostavljenom računu, utjecati na oko 140 tisuća obrtnika i malih poduzetnika u Hrvatskoj kojima će se olakšati poslovanje, omogućit bolja likvidnost, a time i redovito plaćanje radnika, podmirivanje obveza prema dobavljačima i plaćanje PDV-a iz vlastitih sredstava, umjesto kreditima.(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter