Ovoj slatkoj deliciji teško je uci u povijesni trag. Rijec sorbet ili šerbet došla je iz turskog no kada se to slatko pice, koje su prodavali šerbedžije, pocelo miješati s ledom nije poznato. Pravi bliskoistocni šerbet radi se od vocnog ili povrtnog soka i sladila, dok je suvremeni sorbeto ustvari sladoled bez mlijecnih dijelova - mlijeka ili vrhnja. Naime, radi se o soku ili pasiranom vocu i šeceru rastopljenom u vodi kojemu se mogu dodavati alkoholna pica.
Sorbet od limuna
Potrebno: limun, šecer, voda
Priprema: Šecer otopiti u vrucoj vodi. Na tanko oguliti dva limuna i dobivenu koricu dodati vodi i kuhati na laganoj vatri bez miješanja. Dobiveni šecerni sirup od limuna ostaviti na nekoliko sati u zamrzivacu. Kada se ohladi dodajte sok od limuna, i ponovno pustite u hladnjak da se slatko pice- zaledi.
Sorbeto od jagoda s preljevom votke
Potrebno: jagode, kuglica limunovog sladoleda, votka
Priprema: Jagode narežemo na ploškice i pasiramo u zdjelici. Dodajemo sladoled od limuna, votku i sve zajedno još jednom brzo i dobro izmiješamo rucnim mikserom. Ledenu smjesu punimo u caše i ukrašavamo limunovom koricom.