Šoping u Trstu je vječan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za manje od tri mjeseca Hrvatska će ući u EU, čime će se promijeniti puno toga, pa i kupovna moć i kupovne navike hrvatskih građana, koji su, barem kad je riječ o Istranima i Primorcima, često hrlili u Trst po špežu.

 - Iskreno, ne znam što će se dogoditi kad Hrvatska uđe u Uniju, veli Maurizio Meola, voditelj supermarketa COOP u sklopu tršćanskog šoping centra Torri D' Europa.  - No, u jedno je siguran: 'I Croati' će uvijek dolaziti po brendove kao što su Barilla, Nutella, Rio Mare i Parmigiano Reggiano, toga će kupovati i po cijele kašete, kao i dosad.

Trgovac u centru Giulia tuži nam se da je i Talijanima sada teško, sve je skupo, pa će i nama biti još teže. U Trstu će nam biti jeftinije, ali nećemo imati novca ni za jeftiniju kupnju.

Ipak, neki Tršćani vjeruju da Trst o(p)staje kao meka tjedne kupovine. U to je uvjeren i Franco Rigutti, vlasnik dućana odjeće u Ulici Mazzini. - Mi možemo samo dobiti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, carine više neće biti, a to će pospješiti razmjenu, uvjeren je Rigutti.

- S Hrvatskom u Uniji dobit ćemo novog partnera, ali i konkurenciju, objašnjava nadalje Rigutti. Primjerice, gotovo da nema Tršćana koji barem jednom tjedno ne ide u Sloveniju natankati gorivo i kupiti cigarete, a tu bi se mogla uskoro naći i Hrvatska sa svojim cijenama primamljivim za talijanskog kupca.

Allesandro Flacomer iz mreže Friulpesca je optimističan: - S padom granice riba iz Istre i Rijeke stići će do naših skladišta već u 11 sati istog jutra, iz Zadra i Splita nešto kasnije, ali dovoljno brzo da će se istog dana moći komercijalizirati na svim tržištima sjeverne Italije. To će svakako utjecati na cijenu i, normalno, na bolje uvjete privređivanja hrvatskih ribara, moći ćemo komercijalizirati veću i kvalitetniju ribu i na kraju povećati cijene, rekao nam je Allesandro Flacomer iz mreže Friulpesca. (B. SAVIĆ i E. VELAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter