Sophia Loren glumi vlastitu majku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kažu da svaka žena na kraju odraste u svoju majku, no u slucaju filmske legende Sophije Loren to je malo drukcije - ona glumi svoju majku u filmu. Slavna glumica, koja je ovih dana proslavila 75. rodendan, glumi svoju majku Romildu Villani u filmu o svojem životu, "La mia casa e' piena di specchi», ili u prijevodu "Moja je kuca puna zrcala". Sophia je vec glumila svoju majku, takoder u biografskom filmu "Sophia Loren: Her Own Story", snimljenom 1980. godine. Tada je imala 46 godina, a osim majke glumila je i samu sebe, dok ovaj put ulogu mlade Sophije preuzima 27-godišnja glumica Margareth Made. Mlada i zanosna Sicilijanka vec je postala velika zvijezda u Italiji, iako je do sada snimila samo jedan film, "Baaria", koji je dobio sjajne kritike na venecijanskom filmskom festivalu.

Novi film o Sophiji bit ce premijerno prikazan na talijanskom programu Rai Uno sljedece godine. Taj je film zapravo adaptacija knjige Anne Marije Scicolone, glumicine sestre, koja se udala za Romana Mussolinija, sina diktatora Benita Mussolinija. Prica pocinje Sophijinim rodenjem, kad joj je otac Riccardo Scicolone, inace oženjen drugom ženom, ostavio majku. Mlada majka, koja je davala sate klavira i sanjala o karijeri glumice, bila je prisiljena odreci se svojih snova da bi sama odgajala kcer Sophiju. Odselile su se k baki Luisi u Napulj, gdje su teško živjele. Tri žene i Sophijina sestra Maria preživljavale su tako što su svoju dnevnu sobu pretvorile u pub, koji je postao popularan medu americkim vojnicima.U 14. godini Sophija se prijavila na izbor ljepote i, mada nije pobijedila, to je bila prekretnica u njezinom životu. Tamo je, naime, upoznala svog buduceg muža, redatelja Carla Pontija, koji je bio u žiriju. On je u njoj prepoznao potencijal za glumicu i upisao ju je na sate glume.

Sophijina plodna karijera pocela debijem u filmu "Quo Vadis" 1951. godine. Tijekom duge karijere tumacila je glavne uloge u više od 90 filmova. Dobila je dva Oscara - za najbolju glumicu i jedan pocasni. U studenome ce premijeru imati njezin novi film, mjuzikl "Nine" s Penelope Cruz, Judi Dench, Nicole Kidman, Kate Hudson i Danielom Dayom Lewisom.


Podijeli: Facebook Twiter