Sonični udar sirovog zvuka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poput postapokaliptičnog gurua, Al Jourgensen je sa svojim bendom Ministry u srijedu prohujao zagrebačkom Tvornicom kulture, servirajući brojnoj ekstatičnoj publici sonični udar sirovog industrial metal zvuka. Jer, prepoznatljivi zvuk Ministryja, koji ih je i učinio predvodnicima industrial metal pravca prije gotovo tri desetljeća, jest pulsirajuća energija koja izbija iz svake njihove pjesme i albuma (izuzev prva dva gdje su eksperimentirali s new wave synthpopom, no ubrzo odustali od toga). A ta energija koja se osjeća na albumima, uživo je višestruko multiplicirana, te je prvo koncertno gostovanje Ministryja u Hrvatskoj, ostvareno u organizaciji LAA Agency, sudeći po komentarima publike, apsolutno nezaboravan glazbeni i scenski događaj.

Počevši s pjesmom koja je na neki način definirala, osim same karijere Ministryja, i veći dio ovog glazbenog pravca – epskom «Psalm 69» - Ministry su već s prvom sekundom zakuhali atmosferu do usijanja. U nešto više od sat i pol svirke, redali su se hitovi iz njihova glazbenog opusa, a Al Jourgensen, iako su mnogi očekivali puno manje s obzirom na njegov turbulentan život, zdravstveno stanje i činjenicu da je napunio 58 godinu života – čim je izašao na pozornicu, svojom nevjerojatnom energijom i karizmom poput šamana gotovo hipnotički je poveo brojnu publiku na visokodecibelni spektakl tutnjajućih bass dionica i moćnih ritmova isprepletenih brutalno izdistorziranim gitarama i semplovima, a sve to je upotpunjeno video projekcijama na velikom platnu iza benda, gdje su prikazivani pomno izrežirani apokaliptični prizori, snažne grafike i crteži, ali i fotografije raznih ličnosti koje itekako kroje sudbu svijeta, poput trenutno aktualnog Donalda Trumpa i drugih. Sve to je bio poziv na promišljanje o današnjici, a iskonski bunt i gnjev koji Ministry, a posebice Jourgensen kanaliziraju kroz svoju glazbu, učinili su da se bend i publika u zagrebačkoj Tvornici spoje u jedinstvenu cjelinu nošenu enormnim valom energije.

Osim dobro znanih hitova, Ministry su izveli i jednu novu pjesmu, «Antifa», koja će se naći na novom albumu «AmeriKKKant» koji bi trebao biti objavljen najesen.

- Ako vam se sviđa naša nova pjesma, kupite naš album i kupite naše majice, pozvao je publiku Jourgensen. Publika je, sudeći po gužvi na štandu s majicama, definitivno podržala ovaj Jourgensenov poziv, jer – usprkos dostupnosti svega koje donosi digitalno doba, ipak vrijednost ostaje u fizičkim artefaktima, i pravi fanovi se uvijek odlučuju na taj način podržati bend. Za kraj koncerta, Ministry su pak nanizali furioznu kolekciju hitova i doveli atmosferu do usijanja – finale je tako bilo uz pjesme «Lies», «New World Order», «Just One Fix» i «Thieves». Nakon ovakvog finala, publika nije bila raspoložena da olako pusti Ministry da odu – a nakon upornih povika i ovacija, dozvali su bend na bis, na što je Jourgensen poručio publici: «Zagrebe, impresioniran sam!». Spustio se s pozornice i rukovao se fanovima u prvim redovima, a za kraj je uz pjesme «Filth Pig» i «So What» dao oduševljenoj publici još jednu dozu beskompromisne energije. (Tea TIDIĆ, snimio Darko RAJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter