Sondi dvije renomirane nagrade za dizajn

Nagrađene ambalaže Holcimovog praha i vina Piquentum
Nagrađene ambalaže Holcimovog praha i vina Piquentum

Dva rada dizajnerskog studija Sonda, ambalaža za vino Piquentum Sv. Vital 2014 i prirodni prah za povećanje plodnosti tla Holcim Agrocal, dobitnici su dviju novih Red Dot nagrada. Nagrađeni radovi odabrani su između prijava pristiglih iz ukupno 46 zemalja, a žiriralo ih je 26 stručnih članova žirija, uključujući i našeg hrvatskog predstavnika Davora Bruketu.

Red dot nagrada utemeljena je još 1955. godine, a danas se smatra jednom od najutjecajnijih nagrada u svijetu dizajna. Kako ističu organizatori, cilj nagrade je vrednovanje najoštroumnijih dizajnerskih radova iz svijeta produkt dizajna, komunikacije, ambalaže, pa sve do dizajna koncepata i prototipa. Nagrađeni radovi izlažu se u Red Dot Design Muzeju te će biti izloženi i u Berlinu, tijekom dodjele nagrada.

Nagrađena Sondina ambalaža pakovanja praha Holcim Agrocal ističe prirodnost i ekološku prihvatljivost izvora kalcija i magnezija za brzu i učinkovitu kalcizaciju i povećanje plodnosti tla, a koji dovodi do dugotrajnog povećanja prinosa. Rješenje proizvod pakira u ekološku papirnu, lako razgradivu, ambalažu koja koristi samo jednu boju u tisku, a zatim ga postavlja u drvenu kutiju koja ne podrazumijeva odbacivanje, već ju vrtlari prenamjenjuju i koriste, primjerice, za presadnice, čuvanje alata i slično. Pritom se kutije mogu samostalno slagati jedna na drugu, a važan je funkcionalan element je i mogućnost lakog transporta.

U izradi etikete za vino Piquentum Sv. Vital 2014, a u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom, prikupljeni su podaci o vremenskim uvjetima na teritoriju vinograda i prikazana je količina oborina kao varijabla koja najbolje grafički pokazuje različitost prirode iz godine u godinu. Krugovi, standardne meteorološke oznake za kišu, prikazuju količinu oborina u pojedinom mjesecu.

- Etiketa odmah, već na polici, prenosi kakva je bila godina te potiče na raspravu, uspoređivanje, poziva na povezivanje okusa s ciklusima prirode. Tako vino, kao jedan od povijesno najafirmiranijih proizvoda, postaje medij za progovaranje o važnosti razumijevanja prirode, pojašnjavaju u Sondi. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter