Sonda nagrađena za dizajn ambalaže vina Piquentum St. Vital 2014

Lana Cavar nagrađena je za dizajn vizualnih komunikacija za "Hotel Adriatic" - detalj hotelskog interijera (M.  MIJOŠEK)
Lana Cavar nagrađena je za dizajn vizualnih komunikacija za "Hotel Adriatic" - detalj hotelskog interijera (M. MIJOŠEK)

Festival Design District Zagreb, čije je prvo izdanje održano u lipnju ove godine, osvojio je Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) kao projekt koji se u protekle dvije godine na hrvatskoj dizajnerskoj sceni istaknuo kvalitetom, inovativnošću i porukom, objavljeno je na otvorenju bijenalne izložbe hrvatskog dizajna 1516 u Muzeju za umjetnost i obrt.

Osam kategorija

Radovi su grupirani i nagrađeni u osam područja dizajnerskog djelovanja. Za najbolji modni i odjevni dizajn u profesionalnoj selekciji dobio je rad "Mini kolekcija torbi" Branke Donassy, a u studentskoj Maja Podrug sa zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta za rad "Echo".

Dvije jednakovrijedne nagrade HDD-a za dizajn u kategoriji Dizajn u digitalnim medijima/dizajn interakcija dobili su agencija Senor za rad "Reci to glasno" i studio Creative Nights za "Benton Modern Web Specimen". Od studenata na tom području nagrađen je rad "Cheap Moves" skupine studenata Umjetničke akademije u Splitu.

Nagrada za dizajn prostornih i grafičkih intervencija i sistema u profesionalnoj selekciji je dodijeljena Nikolini Jelavić Mitrović za stalni postav Muzeja Sinjske alke. Za najbolje u kategoriji Industrijski/produkt dizajn odabrana su dva djela - "Swift Wall" riječkog studija Data by Despot i "Strain" Simona Morasija Piperčića, a od studentskih radova "Tink Things - Senzorno inteligentni dječji namještaj" Dorje Benussi s Arhitektonskog fakulteta.

Profesionalna selekcija

U dizajnu vizualnih komunikacija u profesionalnoj selekciji jednakovrijedne nagrade dobili su radovi "Hotel Adriatic" Lane Cavar i "Poštanska marka 112" Ivone Đogić Đurić. Najbolji studentski rad je "Buu! Fear Survival Set" dizajnerice Ante Bućević. Za dizajn ambalaže nagrađen je studio Sonda za rad "Piquentum St. Vital 2014 - Etiketa kroz koju govori priroda". U kategoriji Cjeloviti projekt/proizvod pobijedio je rad "Baggizmo" Izvorke i Ladislava Jurića, dok u studentskoj selekciji nije bilo radova.

Rad "Dizajnerice: kontekst, produkcija, utjecaji 1930.-1980." autorica Maše Poljanec i Maje Kolar pobijedio je u kategoriji Koncept/inicijativa/kritički dizajn, a u studentskoj selekciji "Fragmenti - Ženski antifašistički Zagreb" Tee Pavić sa zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta.

Posebnu nagradu ICO-D Excellence Award, koja se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Međunarodnog vijeća za dizajn Ico-D, dobila je Lana Cavar za svoje radove za zagrebački HNK. Nagrada HDD-a za životno djelo dodijeljena je posthumno istaknutom grafičkom dizajneru Željku Borčiću. (H)


Podijeli: Facebook Twiter