Sony se vratio na Brijune

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Circus Meme" ime je multimedijalnog projekta talijanske umjetnice Fabiole Faidiga koji je na simbolican nacin vratio slona Sonyja na Veliki Brijun. Projekt obuhvaca skulpturu Sonyja u prirodnoj velicini, izložbu fotografija slonove kože i detalja iz prirode koji na nju podsjecaju te tri videouradaka medu kojima je i intervju sa Sonyjevim dugogodišnjim cuvarom Timotejem Pejinom.

Projekt Circus Meme zapoceo je vec na molu Velikog Brijuna gdje su clanovi skupine Cirkorama iz Zagreba docekali posjetitelje koji su se ukrcali na brod u Fažani. Oni su u pocetku neposlušnu publiku podijelili u grupe po imenima gradova: Zagreb, Beograd, Berlin, New Delhi i Trst, te ih odveli do velike skulpture Sonyja (rad umjetnice Madije Cotimbo) postavljene na brežuljku iza hotela Neptun koja ih je docekala uz meditativne zvukove Francesca Coste.





Clanovi Cirkurame potom su izveli ekvilibristicki performans na samom slonu koji je izraden od polistirola i prekriven mapama New Delhija (glavni grad države iz koje Soni dolazi), Beograda (glavni grad države u koju je Sony došao), Zagreba (glavni grad države u kojoj se nakon raspada Jugoslavije Sony našao), Berlina (grada kojeg je Sony simbolicno posjetio) i Trsta (gdje je sam projekt osmišljen).

Nakon posjeta izložbi fotografija "Slonova koža - mjera vremena", uslijedila je projekcija videouradaka "Circus Meme", "Around" i "Il guardiano della memoria" u ljetnom kinu koji je nakon više od 40 godina ponovo obnovljen. "Circus Meme" referira se na sam cirkus - a u tome su pomogli clanovi Cirkurame koji su svoje ekvilibristicke vratolomije izvodili na samoj skulpturi slona kojeg je Indira Ghandi darovala Josipu Brozu Titu.

"Circus Meme" privukao je veliki broj ljudi na Brijune, a sama ležerna i jednostavna koncepcija tog projekta bila je primamljiva kako mladoj tako i starijoj publici. (Napisao i snimio Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter