Hrvatska vina, pogotovo bijela, zaista su dobra. Zaključak je to 25 brazilskih sommeliera koji već više od tjedan dana putuju po našoj zemlji - od Dubrovnika, Zadra, preko Zagreba do Istre. U Istri su posjetili obitelj Kozlović, zatim su bili kod Ivice Matoševića, a jučer su svoju istarsku priču zaključili na Momjanštini kod Marina Markežića, kušajući njegova vina Kabola.
Goste iz Brazila susreli smo u Matoševićevom podrumu u Krunčićima. Dvosatno vođenje i upoznavanje s istarskim vinima, prije svega malvazijom, bilo je posebno iskustvo za Brazilce. Priznali su neki na degustaciji da su s malvazijom na skliskom terenu jer nikada ništa slično dosad nisu probali.
Ali, reklo bi se prema njihovim gestikulacijama da su prvi dojmovi bili više nego pozitivni. Pogotovo uz Matoševićevu priču o posebnosti te sorte i o načinu na koji se ona kasnije tretira. Zainteresirala ih je i priča o bačvama od akacije u kojima odležava dio Matoševićeve malvazije.
Kušanje je bilo posebno poglavlje njihovog obilaska. Krenuli su sa svježom malvazijom, zatim onom koja je odležala u hrastovim bačvama, a vrhunac je bio kada su se otvorile boce Albe Antique, malvazije koju je nedavno na svoj degustacijski meni uvrstio svjetski poznati engleski restoran Fat Duck.
No, i tu im je Matošević priredio iznenađenje. Dao im je prvo da kušaju noviju Albu Antiquu, da bi im zatim za usporedbu utočio istu malvaziju, ali berbu iz 2003. Tu malvaziju od milja Matošević naziva Frankensteinom, budući da se radi o samim počecima proizvodnje tog vina u bačvama od akacije, dakle o svojevrsnom eksperimentu.
Brazilci su bili vidno oduševljeni. Predsjednik njihovog udruženja, koje okuplja 1.200 aktivnih amaterskih i profesionalnih sommeliera u toj velikoj južnoameričkoj državi, Ricardo Augusto B. L. De Farias kazao je da je Matošević više od proizvođača vina. "On je strastvena osoba, istraživač vina. Gleda na male detalje iz kojih izvlači najbolje", izjavio je za naš list Augusto.
Zanimalo nas je njegovo općenito mišljenje o našim vinima.
- Bijela vina su vrlo dobre kvalitete. Ali smatram da su malo preskupa. Mislim da biste ulaskom na zajedničko europsko tržište trebali prilagoditi cijene onima glavnih konkurenata, poput Italije, Francuske, Španjolske, Portugala. Smatram da možete biti konkurentni, pogotovo s bijelim vinima. Bilo je vrlo ugodno iznenađenje kušati vaša vina. Stvarno su dobra, s dobrom strukturom i uravnoteženim kiselinama. Imate vina koja pašu uz hranu, pohvala je predsjednika brazilskih sommeliera. (Bojan ŽIŽOVIĆ)
VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU