Sommelieri iz Istre medu najboljima u RH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Svetom Martinu na Muri održano je 14. nacionalno prvenstvo za sommeliere, na kojem je prvo mjesto trecu godinu za redom osvojio Klaudio Jurcic iz opatijskog restorana "Bevanda", ali uspješni su bili i sommelieri iz Istarske županije pa je drugo mjesto pripalo Filipu Savicu iz Pule, a trece je zauzela Alena Brocilovic iz Ližnjana.

U cetvrtfinalnom natjecanju sudjelovalo je 25 natjecatelja, medu kojima su osim Savica i Brocilovic, za titulu najboljeg hrvatskog sommeliere iz naše su se županije natjecali još Stefano Mužina, Dragan Ružic, Danijel Škerla i Aileen Orlic iz Pule, Damjan Paripovic i Tomislav Sokac iz Umaga, Dragana Frankovic iz Labina, Ester Miletic iz Labina, Edi Brcic iz Tara, Željko Mazalovic iz Nove Vasi te Dalibor Goricki iz Poreca.

Nakon pismenog ispita prvog dana natjecatelji su trebali prepoznati i opisati dva vina: jedno bijelo i jedno crno. Drugoga dana morali su pokazati prakticna znanja kroz posluživanje gostiju za stolom. U polufinale se potom plasiralo osam natjecatelja koji su trebali sljubiti jelo s odredenim vinom, usmeno opisati jedno bijelo vino, odabrati pravu cašu za odredeno vino i prepoznati cetiri alkoholna pica anonimnim kušanjem.

Neposredno pred pocetak finala Brocilovic, Savic i Jurcic nastavili su takmicenje u finalnom dijelu te su trebali iskazati umijece u otvaranju pjenušca, predlaganju vina uz zadani meni, dekantiranju, prepoznavanju vina i alkoholnih pica, ispravljanju vinske karte, posluživanju cigara, istakanju boce magnuma i ophodenju s gostima za stolom.


Podijeli: Facebook Twiter