Solo glazbenici umiru ranije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uspješni solo glazbenici imaju dvostruko veću vjerojatnost za preranu smrt od svojih kolega u bendovima, piše časopis British Medical Journal.

Autori članka proučavali su karijere 1.400 europskih i sjevernoameričkih rock i pop zvijezda koje su bile slavne u nekom razdoblju između 1956. i 2006. godine.

Do veljače 2012. godine prerano je umrlo 137 slavnih glazbenika. Među njima su solo umjetnici poput Elvisa Presleyja, Jimija Hendrixa, Janis Joplin, Michaela Jacksona, Amy Winehouse ili Whitney Houston, ali i članovi bendova kao Kurt Cobain (Nirvana) ili Sid Vicious (Sex Pistols).

Izgledi da solo glazbenik iz Europe umre prerano su 10 posto, a za one iz Sjeverne Amerike rizik je dvostruko veći. Autori smatraju da bi razlozi za to mogle biti dulje turneje na sjevernoameričkom kontinentu, plus veća izloženost drogama i drugačiji pristup zdravstvenoj zaštiti.

Samostalni izvođači imaju dvostruko veću vjerojatnost da će prerano umrijeti u usporedbi s članovima bendova, neovisno s kojeg kontinenta dolaze. Kolege iz benda mogu poslužiti kao potpora, utjeha i svojevrsna zaštita kolegama u nevolji, smatraju autori.

"Samostalni muzičari se mogu naći u situaciji da se osjećaju osamljeno. Svi oko njih su plaćeni zaposlenici, tehničari, glasnogovornici, PR gurui, menadžeri, svi zainteresirani uglavnom za svoj financijski dio kolača.

Nemaju se kome povjeriti i ne znaju kome mogu vjerovati. Oni puno putuju, odvojeni su dulje vrijeme od prijatelja i obitelji i vide samo svoj javni imidž. Članovima bendova puno je lakše izaći na kraj s krizama, svi su zajedno i mogu se osloniti jedni na druge", kazala je Honey Langcaster-James, psihologinja koja se specijalizirala za ponašanje slavnih.

Istraživanje je također pokazalo da spol i dob u kojoj je dosegnuta slava ne igraju ulogu u trajanju života glazbenika. Prosječna dob pri preranoj smrti europskih glazbenika bila je 39, a sjevernoameričkih 45 godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter