Šoljanovi dani posveceni Pupacicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dani Antuna Šoljana, književno-znanstveni skup koji ce se održati 13. i 14. svibnja, ove se godine prireduju 16. put, a posveceni su pjesniku Josipu Pupacicu.

- Buduci da smo ove godine u manifestaciju odlucili ukljuciti i najmlade, vec ce se 12. svibnja u 17 sati u OŠ Vladimira Nazora održati interaktivna literarna radionica s autoricom Božicom Jelušic koja se odvija u suradnji s Monte Libricem iz Pule, rekla je Dubravka Svetlicic, ravnateljica Puckog otvorenog ucilišta, na konferenciji za novinare u cetvrtak.

Program se nastavlja u petak, 13. svibnja, kada ce dramska skupina OŠ Vladimira Nazora pod vodstvom Maje Stankovic na velikom molu u starogradskoj jezgri izvesti tocku pod nazivom "Igranje poezijom Josipa Pupacica", a u 19 sati ce sudionici Šoljanovih dana s malog mola krenuti u povorku s batanom do spacia Matika, gdje ce se održati literarna vecer na kojoj sudjeluju Boris Domagoj Biletic, Branimir Bošnjak, Ružica Cindori, Božica Jelušic, Stijepo Mijovic Kocan, Mirjana Smažil Pejakovic, Ante Stamac, Borben Vladovic, Dragica Vranjic Golub, Tijana Vukic Stjelja, Stjepan Vukušic, Riccardo Bosazzi i Sergio Preden Gato.

Centralno dogadanje bit ce u subotu 14 svibnja. Nakon polaganja vijenca pod spomen-plocu na kuci Antuna Šoljana, u velikoj dvorani Doma kulture u 10.30 sati održat ce se književno-znanstveni kolokvij "Književni opus Josipa Pupacica".

Izlagat ce Branimir Bošnjak, Stijepo Mijovic Kocan, Vinko Brešic, Cvijeta Pavlovic, Božidar Perac, Cvjetko Milanja, Ante Stamac, Božica Jelušic te Mirela Matešic i Jelena Uher. Voditelj književno-znanstvenog kolokvija je Božidar Petrac.

Šoljanovi dani završit ce koncertnim citanjem "Prizora s Jabukom" Ivane Sajko u kazalištu "Antonio Gandusio" u 20 sati. Autorica je ujedno i izvodac, dok su glazbu osmislili Alen i Nenad Sinkauz, inace clanovi hrvatsko-talijanskog sastava East Rodeo. Dramaturški je koncertno citanje osmislio Sandro Siljan.

- Izvedba dramskog teksta "Prizori s jabukom" je zapravo hrvatska pretpremijera - prije izvedbe na ovogodišnjim Dubrovackim ljetnim igrama, a praizvedena je u Bernu 2009. godine, rekla je Melita Jurkota, voditeljica posebnih projekata POU-a.

Organizatori Šoljanovih dana su rovinjsko Pucko otvoreno ucilište i Društvo hrvatskih književnika, a sve se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Sponzori su Maistra i Monte Libric, a jedan od medijskih pokrovitelja je i Glas Istre.


Podijeli: Facebook Twiter