"Solidna trojka" u hrvatskim uvjetima je - odličan

CIM Instituta Ruđer Bošković u Rovinju (M. Mi.)
CIM Instituta Ruđer Bošković u Rovinju (M. Mi.)

Prema evaluaciji hrvatskih javnih znanstvenih instituta koje je nedavno provela Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), Institut Ruđera Boškovića (IRB) ocijenjen je 'čistom trojkom', za koju, premda njome nije zadovoljan, smatra da je u hrvatskim uvjetima to zapravo odlična ocjena.

U priopćenju naslovljenom »Izgubljeni u evaluaciji ili zašto je 'solidna trojka' u hrvatskim uvjetima odlična ocjena«, IRB među ostalim navodi da je, prema podatcima EUROSTAT-a za 2010., ulaganje u znanost u Hrvatskoj palo s 0,96 posto BDP-a iz 2002. na samo 0,73 posto BDP-a. To je pak, dodaje se, »'debelo' ispod europskoga prosjeka koji je u istom razdoblju porastao s 1,88 na dva posto BDP-a, a da stvar bude još i gora i hrvatski BDP je među najnižima u Europskoj uniji (EU)«.

Ističe se kako ti podaci o ulaganju u znanost govore koliko je ona bitan faktor u Hrvatskoj, te da unatoč smanjenim ulaganjima i neadekvatnoj i zastarjeloj opremi, najveći hrvatski institut – IRB uspijeva biti prepoznatljiv u Europi i svijetu.

IRB smatra da bi peticu sigurno zaslužile najprestižnije europske znanstvene institucije poput njemačkoga Max Planck Gesellschafta ili britanskoga Sveučilišta Cambridge koje raspolažu godišnjim budžetom između 2,5 milijarde i pet milijarda američkih dolara, a Velika Britanija je 2010. ulagala 1,77 posto BDP-a u znanost, dok je Njemačka iste godine uložila čak 2,82 posto BDP-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter