Solidarne ekološke tržnice gostuju po Istri

Jabuke s porukom eko tržnice
Jabuke s porukom eko tržnice

Solidarne ekološke tržnice ovoga će se tjedna, 15., 16. i 17. studenog održavati po Istri po zimskom radnom vremenu, odnosno  od 16 do 18 sati. Solidarne Ekološke Tržnice (SET) su specijalizirane tržnice nastale iz potrebe za plasmanom ekološki certificiranih poljoprivrednih proizvoda. Na njima izlažu prvenstveno lokalni proizvođači, a česta su gostovanja proizvođača iz cijele Hrvatske.

Na SET-u se održavaju i manifestacije kojima se popularizira hrana spravljena od ekoloških namirnica kako bi se njena primjena približila kupcima, a provode se zahvaljujući volonterskom zalaganju članova udruge Istarski eko proizvod i inicijative građana okupljenih u grupi.

Nakon što se danas u Puli, u Šijani (u blizini autobusnog kolodvora) održi manifestacija "Jabuka party" (od 17 do 18 sati) u srijedu se tržnica seli u Rovinj, u dvorište Osnovne škole "Jurja Dobrile" gdje se i inače održava svake druge srijede u mjesecu. U četvrtak tržnica se održava u Novigradu, na Mandraču (stajalište turističkog vlakića). I tu se odnedavno tržnica održava svakog drugog četvrtka u mjesecu.

Na tržnici će sudjelovati slijedeći ekološki poljoprivrednici -OPG Červari s brašnima, pekarskim proizvodima i povrćem (samo Novigrad), OPG Komić s proizvodima od ljekovitog bilja, OPG Komparić s proizvodima od smokava, Krstičević s mandarinama i prerađevinama, Krušvar s brašnima i tjesteninom (Rovinj, Novigrad) OPG Loboda s orasima i povrćem, Mihaljević s jabukama, sokom i jabučnim octom, Pekica s mlijekom i prerađevinama, Samaržija sa sezonskim povrćem (samo Novigrad), Sarvan sa sezonskim povrćem, Siljan sa sezonskim povrćem, Sirotić (A&Ž med) s medom i pčelinjim proizvodima te OPG Spankus s aronijom. (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter