Solarnim kolektorima na otoku Veruda grijat će se voda

Otok Veruda uredan i čist dočekat će prve "robinzone" za Praznik rada
Otok Veruda uredan i čist dočekat će prve "robinzone" za Praznik rada

Ovih se dana intenzivno radi na otoku Veruda, Puljanima poznatijem kao Fratarski otok. Ova oaza mira i tiše i omiljena ljetna destinacija brojnih građana Pule, najprije će biti u cijelosti pokošena, a već od ovog tjedna slijede konkretniji radovi od kojih su najznačajniji oni na sanitarnim čvorovima koji će dobiti toplu vodu.

Poskupljenje još upitno

- Prema pravilniku o kategorizaciji kampova moramo imati minimalno dvije zvjezdice da bi mogli nastaviti raditi i zato smo bili primorani uvesti neke novine i uložiti u otok. To je nama bilo dosta problematično jer smo mi, za razliku od drugih kampova, odvojeni od kopna, a i njegujemo jedan "robinzonski" tip kampa pa neki mobil homovi ili nešto drugo nisu dolazili u obzir. Niti to naši korisnici žele, a riječ je u 70 posto o pulskim obiteljima s djecom. Zato nećemo puno dirati postojeće stanje, niti nam uvođenje električne energije pada na pamet, kaže nam Matija Ivetić, voditelj kampa iz firme Fratarski d.o.o.

Dodaje i kako je im tijekom nadzora na otoku inspektor nadležnog ministarstva rekao da uvedu toplu vodu i da osim toga neće "komplicirati" oko davanja dvije zvjezdice.

- I zato smo sada krenuli u ova ulaganja iako smo imali neke druge ideje, ali to će morati pričekati. Tako će sada toplu vodu dobiti tri od pet sanitarnih čvorova i to uz pomoć solarnih panela, što je nešto iznad propisanih 30 posto sanitarnih čvorova, a moramo ih i urediti, postaviti pločice također prema smjernicama Ministarstva turizma… Sveukupno nas ova investicija postavljanja solarnih panela košta oko 200 do 250 tisuća kuna, rekao nam je Ivetić.

Upitan hoće li to uzrokovati poskupljenje noćenja koje je na otoku dosad bilo 15 kuna dnevno po osobi, kaže da, ukoliko i dođe do korekcije cijena, bit će to minimalan iznos, a najviše bi se dnevna cijena s 15 mogla povisiti na 20 kuna. No, odluka o tome hoće li i koliko doista poskupiti boravak na otoku još nije donijeta. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter