Solarni avion uspješno završio drugu etapu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Solarni zrakoplov, koji bi trebao preletjeti cijeli svijet, u četvrtak je sigurno sletio u Teksas i tako završio drugu etapu leta na sunčev pogon preko Sjedinjenih Država. Taj eksperimentalni zrakoplov, nazvan Solarni impuls (Solar Impulse), sletio je na aerodrom u Dallasu u četvrtak poslije podne, nakon 18 sati i 21 minute u zraku.

Došao je iz Arizone, a preletio je 1541 km. Tim je letom postavio novi svjetski rekord u doletu u kategoriji solarnih letjelica, kažu organizatori.

Solarni impuls leti prosječnom brzinom od 69 km na sat, a let nad SAD-om počeo je 3. svibnja, letom iz sjeverne Kalifornije do Phoenixa u Arizoni. Iduća slijetanja predviđena su u St. Louisu i Washingtonu. Uvijek će čekati povoljno vrijeme za slijedeće uzlijetanje, a organizatori planiraju završetak leta početkom srpnja u New Yorku. Švicarski piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg, utemeljitelji toga projekta, naizmjence upravljaju avionom koji ima kabinu za samo jednu osobu. Prvo je pilotirao Piccard, a do Teksasa je Solarni impuls dovezao Borschberg. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter