Solarna elektrana u Barbanu radi punom parom

Elektrana se prostire na 1,2 hektara neravnog terena (D. MEMEDOVIĆ)
Elektrana se prostire na 1,2 hektara neravnog terena (D. MEMEDOVIĆ)

U Poduzetničkoj zoni Barban električna se energija troši, ali i proizvodi! Fotonaponska elektrana Barban tvrtke Amnis Energija djeluje već pola godine, a u punom je pogonu od veljače. Sa snagom od 0,57 MW to je, nakon kanfanarske elektrane od jednog megavata, druga solarna elektrana po snazi u Istri, a treća u Hrvatskoj, s obzirom da je najveća u Varaždinu.

U barbanskoj zoni 2.866 panela raspoređeno je na površini od 1,2 hektara, a investicija Amnis Energije, koja djeluje u sklopu LSG grupe sa sjedištem u Beču, teška je 1,2 milijuna eura, otkriva nam njen direktor Werner Schoissengeier. U tom tehnički sofisticiranom pogonu zaposlena je tek jedna osoba, a opslužuje ga i služba za održavanje, rekao nam je Mirko Sečić iz iste tvrtke.

- Unatoč lošem vremenu u veljači i ožujku, do sada smo proizveli tri posto više struje od plana. Nakon godina razvijanja i realizacije, ovo na koncu ispada kao ipak uspješna priča, rekao je Schoissengeier. U kontrolnoj sobi elektrane imali smo prilike vidjeti trenutne podatke o radu elektrane, a uočili smo da je do sada, dakle u zadnjih šest mjeseci, proizvela više do 400 MWh.

Zašto direktor Amnisa na koncu kaže da je ovo ipak uspješna priča? Zato jer otkad su došli u Barban i pokrenuli projekt prošlo je za investitore neprihvatljivo dugih 4,5 godina, a pritom se u Hrvatskoj susreću i s problemom premalih kvota za proizvodnju električne energije.

- Naišli smo na puno prepreka administracije, ne lokalne, i problema s elektrodistribucijom. Za usporedbu kako je teško ostvariti ovakav program u Hrvatskoj govori vam podatak da smo u Rumunjskoj pustili u pogon elektranu od čak 115 MW! Snaga elektrana u cijeloj Hrvatskoj iznosi tek 20 MW, a obnovljivi izvori energije (vjetar, Sunce, voda…) sudjeluju sa samo tri posto u ukupnoj proizvodnji.

Proizvođače ubija i otkupna cijena proizvedene električne energije pa ova elektrana nama i nije nešto profitabilna. No, odlučili smo je izgraditi pod bilo koju cijenu i zbog Općine Barban koja nam je od početka izlazila u susret, rekao je Schoissengeier. (Z. STRAHINJA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter