Solarna elektrana na svlačionici Valbrune

Kolektori će se postaviti na krov svlačionica
Kolektori će se postaviti na krov svlačionica

Direktor poduzeća za upravljanje gradskim sportskim objektima Valbruna sport Branko Rajko i regionalni voditelj zagrebačke tvrtke OPM Koncept Igor Boni potpisali su ugovor o postavljanju niskonaponskih ćelija na krov svlačionice kompleksa nogometnih igrališta na Valbruni u Rovinju. Postavljenjem ćelija svlačionice će korištenjem sunčeve energije imati besplatnu toplu vodu, a proizvodit će se i električna energiju čiji će višak preuzimati mreža HEP-a.

Uštedom energije investicija od 900 tisuća kuna neće opteretiti budžet Valbrune. Gradska tvrtka je, naime, ugovorom na 14 godina iznajmila krov svlačionica, a istekom najma imat će i dalje besplatnu struju.

- Prema projektu, na krovu svlačionice postavit će se elektrana od 30 kW, koja će u godinu dana proizvesti 35 tisuća kilovatsati struje. Po našim računicama, investicija i troškovi održavanja isplatit će se u osam godina. Budući da se kod nas struja prodaje po 12, a primjerice u Njemačkoj po 25 eurocenti, izvjesna su poskupljenja, pa će Valbruna sport imati i dodatne uštede, istaknuo je Igor Boni.

Tvrtki OPM Koncept sada preostaje potpisivanje ugovora s HEP-om i dogovor s Elektroistrom o preuzimanju viška električne energije. Potpisat će se i ugovor s državnim operaterom tržišta energije HROTE-om, koji jamči otkup struje po povlaštenoj cijeni u idućih deset godina.

- Ovo je za nas pilot-projekt. Niskonaponske ćelije namjeravamo postaviti i na naše sportske dvorane te na nogometno igralište u Rovinjskom Selu, čiji logistički prostori također imaju ravni krov. Time ćemo postići i daljnje uštede u potrošnji energije, rekao je Branko Rajko.

Niskonaponske ćelije i potrebne instalacije postavit će se za samo tri dana. Tako kratak rok može se zahvaliti izgradnji metalne konstrukcije iznad krova svlačionica, namijenjene upravo postavljanju sunčevih kolektora.

Svlačionice se nalaze između trećeg travnatog igrališta i onog s umjetnom travom. Ovo je prvo ovakvo igralište u Hrvatskoj koje je dobilo najveću moguću licencu UEFA-e s dvije zvjezdice.

Za njeno dobivanje analizirane su ekološke smjese za izradu travnjaka i podloge od granulata, ponašanje lopte, proklizavanje igrača i drugih elemenata pogodnosti korištenja. Igralište je posebno povoljno za treniranje za kišnih zimskih dana, kada u Rovinj dolaze na pripreme brojni nogometni klubovi. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter