Solarna elektrana na 25 ha u Valturi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska županija ovih je dana dobila zeleno svjetlo Ministarstva pravosuda za projekt gradnje solarne elektrane neposredno u blizini kaznionice u Valturi, potvrdio nam je dožupan Vedran Grubišic nakon sastanka s ravnateljem Uprave za zatvorski sustav Brankom Peranom.

Grubišic veli da u ovoj fazi nisu potrebne druge suglasnosti jer je projekt tek u zacetku te da sada slijedi izrada projektne dokumentacije i studije utjecaja na okoliš, a u skorije vrijeme bit ce potrebna i suglasnost Hrvatske elektroprivrede.

Po njegovim rijecima, elektrana bi se prostirala na površini od 25 hektara, a snaga pogona bila bi 25 megavati. Izgradnja nece poceti prije 2012. godine. Zasad nije poznato ni koliko ce cijeli projekt koštati, ali pretpostavlja se da ce se financirati putem javno-privatnog partnerstva.

Jedan od mogucih nacina je i suradnja jedinica lokalne uprave i samouprave, Ministarstva pravosuda i Europske unije. Grubišic je izmedu ostalog rekao da bi kroz dvije godine trebala proraditi vjetroelektrana u Laništu, u sklopu koje ce se nalaziti i vjetropark.

O planiranoj izgradnji elektrane nedavno je govorio i župan Ivan Jakovcic, koji je rekao da je županija usmjerena prema obnovljivim izvorima energije te da bi energija iz solarnih elektrana bila alternativa onoj dobivenoj klasicnim gorivima.

Direktor Istarske regionalne energetske agencije Valter Poropat veli da zasad nije otvoren nijedan natjecaj putem kojeg bi oni mogli konkurirati za dodjelu europskih sredstava za izgradnju elektrane.


Podijeli: Facebook Twiter