Solarij je štetan za kožu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osobe koje redovito koriste solarij imaju 8 puta vecu šansu da obole od smrtonosnog melanoma nego oni koji ga nikad ne koriste.

Medunarodni tim strucnjaka na podrucju tumora izdvojio je solarije i druge izvore ultravioletnog zracenja medu glavne rizicne faktore za razvoj raka kože. Po njihovom mišljenju jednako su opasni kao i arsen i kemijski otrov iperit.

Novom analizom prethodno provedenih 20 studija došli su do zakljucka da cim oni mladi od 30 godina pocnu koristiti solarij rizik za razvoj raka skoci na do 75 posto. Ustanovili su i da ovo UV zracenje uzrokuje zabrinjavajuce mutacije na miševima, što je dokaz da je radijacija karcinogena.

Zbog nove klasifikacije opasnosti solarij su svrstali u istu kategoriju kancerogenih tvari kao i cigarete, hepatitis B i katran iz dimnjaka.

Udruge vlasnika solarija protestiraju, no cinjenice potvrduju da je s porastom korištenja solarija medu populacijom mladom od 30 godina uocen paralelan porast oboljelih medu mladima. U Velikoj Britaniji, melanom, najsmrtonosniji oblik tumora kože, najrašireniji je medu dijagnosticiranim tumorima kod žena u 20-ima. Inace je uobicajenije da od ovog tumora obole ljudi iznad 75 godina starosti.


Podijeli: Facebook Twiter