Sol Umag prvi hotel u Istri s halal certifikatom

Soba po Halal certifikatu
Soba po Halal certifikatu

Hotel Sol Umag prvi je hotel u Istri kojem je dodijeljen certifikat halal kvalitete koja se primjenjuje u području pružanja usluga hrane, pića i smještaja u turističkim i ugostiteljskim objektima.

Halal, što u prijevodu znači dozvoljen, stil je življenja u prvom redu muslimana i muslimanki, ali nije rezerviran samo za pripadnike islamske vjeroispovijesti, već se odnosi na zdraviji način života općenito zbog pojačane kontrole sastava i sirovina u proizvodima te potpunog izbjegavanja alkohola i svega što šteti ljudskom organizmu.

Halal kvaliteta predstavlja ukupnost karakteristika proizvoda ili usluga koje su u skladu s islamskim propisima i ispunjavaju atribute kvalitete te su dopušteni potrošačima hrane islamske vjeroispovijesti.

- Halal je nešto što potiče dodatnu kvalitetu usluga jer čim uspostavite dodatnu kontrolu u svoj sustav dodatno povisujete kvalitetu. Procedura je trajala nekoliko mjeseci da bi hotel Sol Umag uopće dobio certifikat. Najveći posao zapravo stoji na nabavi namirnica koje se koriste za pripremu jela jer moraju biti halal certificirane.

Da biste sve to potvrdili potrebno je određeno vrijeme i angažman, a naravno da je ovdje nabava puno posla napravila, jer je ovo veliki sustav koji se trenutno odlučio za jedan hotel, ali su ljudi svoj dio posla morali odraditi.

Veliki dio se morao napraviti u kuhinji, jer je trebalo napraviti određena razdvajanja, da se onemogući kontaminacija, kako se to službeno kaže, s nedozvoljenim namirnicama, objasnio je Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete iz Zagreba, jedine ovlaštene institucije Islamske zajednice u Hrvatskoj za izdavanje ove potvrde u Hrvatskoj.

Osim u kuhinji, bilo je potrebno i u sobama osigurati potrebne elemente kako bi se mogla vršiti molitva, postaviti oznaku za kiblu, smjer u kojem treba biti okrenut za vrijeme molitve, osigurati prostirku za molitvu, brojanicu i Kuran.

Iz minibara se izbacuje alkohol i u kupatilo se stavlja kozmetika u skladu sa halal certifikatima, a također se u sobi ne nalazi nikakva slika sa licima ili portret, već slike prirode. Sobe se, zapravo, prije dolaska gostiju trebaju samo prilagoditi u ovim stvarima.

Arlen Brozić, direktorica korporativnih poslova Istraturista, istaknula je da su ponosni što su prvi u Istri uveli halal standarde u svoju ponudu.

"Uvijek pokušavamo pratiti svjetske trendove i zadovoljavati interese i potrebe gostiju. Prepoznali smo da je halal tržište brzo rastuće i da ima veliki potencijal. Stoga smo se upravo za takvo tržište odlučili certificirati ovaj hotel.

Halal je sustav vrijednosti i ne podrazumijeva samo promjene u kuhinji nego i čitav odnos prema gostu - od boravka u sobi do ostalih aktivnosti u hotelu. Cijeli je proces trajao tri mjeseca", kazala je Brozić. Dodala je kako su već počele stizati prve narudžbe za ovu ponudu, i to iz Italije.

Plaketu s halal certifikatom direktoru hotela Sol Umag Mariju Miglesu uručio je Elvedin Posavljak, glavni imam umaškog Medžlisa islamske zajednice. Njihova je zajednica prije nekoliko mjeseci počela gradnju islamskog kulturnog centra u Umagu. (V. HABEREITER)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter