Sol povezana s vecim rizikom od moždanog udara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unos prevelikih kolicina soli u hrani, osim što povecava krvni tlak, kod starijih je osoba povezan i s povišenim rizikom od moždanog udara, pokazalo je americko istraživanje.

Znanstvenici su deset godina pratili gotovo 2.700 osoba, prosjecno starih 69 godina na pocetku istraživanja, koje su unosile prosjecno oko tri grama soli dnevno i utvrdili da je skupina s najvecim unosom soli imala tri puta vece izglede pretrpjeti moždani udar od skupine koja je unosila sol u granicama preporuka Americkog udruženja za bolesti srca (AHA).

"Prevladavao je visoki unos soli i on je povezan s povecanim rizikom moždanog udara neovisno o drugim faktorima rizika", napisala je Hannah Gardener s medicinskog fakulteta sveucilišta u Miamiju koja je vodila istraživanje koje je obuhvatilo uglavnom pripadnike manjina.

Istraživanjem, ciji su rezultati objavljeni u casopisu Stroke, utvrdeno je da je u skupini od 558 osoba koje su unosile najviše soli - oko 4 grama dnevno moždani udar pretrpjelo 66 osoba, a medu 320 osoba koje su unosile najmanje soli, u okviru preporucenih granica, njih 24 pretrpjelo udar.

Svjetska zdravstvena organizacija preporucuje da dnevni unos soli ne prelazi 2.000 mg, a AHA je granicu stavila na unos do 1.500 mg soli dnevno. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter