Šok u Maksimiru: Škotska porazila Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi poraz doživjela je, neočekivano, večeras Hrvatska u nogometnim kvalifikacijama za odlazak na SP u Brazilu. Pred 25 tisuća gledatelja na Maksimiru u 7. kolu skupine A 1:0 pobjedu upisala je Škotska golom Snodgrassa u 26. minuti. Bila je to prva pobjeda Škotske u ovim kvalifikacijama i drugi domaći kvalifikacijski poraz Hrvatske uopće nakon onoga od Engleske 1:4.

Težak je to udarac hrvatskim šansama u nastojanju da se izbori nastup u Brazilu, posebno bolan jer je stigao od "fenjeraša" koji je u Zagreb stigao bez "polovice igrača", ali i zato jer izabranici Igora Štimca niti ovom prilikom nisu oduševili igrom. Slično je bilo i u Walesu, ali su Lovren i Eduardo "sakrili probleme" koje ovoga puta nije imao tko sakriti, jer je škotski golman upisao jednu, jedinu intervenciju u 90 minuta, a s iz gledališta je glavni kreativac reprezentacije Luka Modrić nemoćno gledao slabo izdanje svojih suigrača. Tako Hrvatska niti u četvrtom susretu nije pobijedila Škotsku, nakon tri remija stigao je bolan poraz.

Izabranici Igora Štimca nisu uspjeli u namjeri da od starta zagospodare terenom. Pokretljiva škotska momčad nije dopustila "kockastima" da ih stisnu pred gol McGregora, već je blok postavljen na 30 metara. U traženju načina da se lopta ubaci u gol gostiju, ista je odsjela iza Pletikose, jednog od dvojice rekordera uz Srnu koji je jučer upisao 103. nastup za Hrvatsku. Malone je u sredini terena prošao trojicu hrvatskih igrača prije nego mu je Srna nespretno odbio loptu koju je na osam metara od hrvatskog gola, prije Pletikose, zahvatio Snodgrass i preko njega ubacio u mrežu. Bilo je to u 26. minuti - 0:1 uz nokautiranog Pletikosu kojega je strijelac nakon udarca pogodio kopačkom u glavu. Dvojica škotskih igrača matirala su petoricu braniča kockastih.

Tek nakon primljenog gola uslijedila je prva prilika za Hrvatsku. Mandžukić je prisilio škotskog golmana da panično izbije loptu koja je na rubu kaznenog prostora došla točno na nogu Sammira, ali je ovaj nekontrolirano pucao preko gola. Dvije minute kasnije Srna je ubacio s desne strane na prvu vratnicu gdje je Rakitić glavom pucao pored gola. U 45. minuti Olić se sjajno fintom izborio za priliku, ali je s desetak metara pucao preko gola i ubrzo su momčadi otišle na odmor. Bilo je to 45 minuta za zaborav, slično prošloj utakmici u Walesu.

Rakitić je udarcem s 20-ak metara preko gola nagovijestio odlučniji ulazak "kockastih" u nastavak susreta. U 51. minuti Sammir je iza leđa škotske obrane uposlio Mandžukića koji je bio prekratak. Nakon toga povukao je Štimac prvi potez ubacivši Eduarda umjesto Perišića, no zaprijetili su Škoti. Hutton je prošao desnom stranom uposlivši Bannana koji je pucao pored gola. U 61. minuti najbolja prilika za Hrvatsku, Olić je s desne strane ubacio loptu u peterac na koju je na drugoj vratnici uklizao Mandžukić. Nažalost Super Mario je završio u mreži, a lopta pored gola. Potom su pucali i Sammir i Mandžukić "škaricama", ali još nijedna lopta nije pogodila okvir gostujućeg gola. Tek u 64. minuti Eduardo je glavom prvi puta pogodio okvir gola, nažalost i McGregora. (R. CAR)

Hrvatska - Škotska 0:1

Stadion Maksimir. Gledatelja: 25.000. Sudac: David Fernandez Borbalan. Pomoćnici: Martinez i Guadamuro (svi Španjolska). Strijelac: 0:1 Snodgrass (26'). Žuti kartoni: Rakitić (Hrvatska), McGregor, McArthur, Whittaker (Škotska).

HRVATSKA: Pletikosa, Srna, Schildenfeld, Šimunić, Strinić (od 69. Kalinić), Rakitić, Kovačić, Sammir, Perišić (od 56. Eduardo), Mandžukić (od 88. Kranjčar), Olić.

ŠKOTSKA: McGregor, Hutton, Webster, Martin, Whittaker, Maloney (od 75. Conway), Morrison, McArthur, Bannan (od 63. Naismith), Snodgrass, Griffiths (od 64. Rhodes)


Podijeli: Facebook Twiter