Sok od jabuke za bolje pamcenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zahvaljujuci velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, jabuka opskrbljuje organizam energijom te sprjecava umor i gubitak koncentracije. Sadrži pektin i celulozu, pa stabilizira crijevnu floru te pomaže kod poteškoca s probavom.

Mnoštvo korisnih tvari poticu rad imunološkog sustava, onemogucuju taloženje masnoca u jetri i štite od karcinoma. Sprjecavajuci nakupljanje štetnih tvari u krvi, jabuka minimalizira zacepljenje krvnih žila te na taj nacin smanjuje rizik od pojave tromboze, ateroskleroze i pozitivno djeluje na rad srca.

Znanstveno istraživanje americkog Sveucilišta Cornell pokazalo je da fitokemikalije iz jabuka mogu pomoci u sprjecavanju raka dojke, raka pluca, prostate, gušterace te slicnih vrsta raka koji se pojavljuju u probavnom sustavu. No, ono što je takoder iznimno zanimljivo jest da pektin iz jabuke i polifenolomi iz prirodnog nezasladenog pasteriziranog soka tiješnjenih jabuka pojacavaju biološke mehanizme u organizmu koji stvaraju antikancerogene sastojke pri procesu fermentacije.

Posebno je važna uloga jabuka i jabucnog soka za zdravlje ljudskog mozga. Na sveucilištu UCLA provedeno je istraživanje na laboratorijskim miševima s Alhzeimerovom bolešcu, ali i zdravim miševima - jednoj i drugoj skupini miševa pamcenje se poboljšalo nakon što su znanstvenici dodavali sok od jabuke njihovoj vodi za pice. Strucnjaci sa Sveucilišta UCLA isticu kako bi dvije do tri caše soka od jabuke dnevno trebale biti dostatne za umanjivanje rizika razvijanja senilnosti u starosti.

Femina.hr


Podijeli: Facebook Twiter