Sok od cikle za niži tlak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski strucnjaci utvrdili su kako konzumacija manje od 1,8 dl soka od cikle može sniziti i sistolicki i dijastolicki tlak kod osoba koje inace nemaju problema s tlakom. U prvoj su studiji ispitanici popili 100 ml, 250 ml ili 500 ml soka od cikle, a njihov je tlak usporeden s tlakom osoba koje nisu pile sok. Svi su ispitanici praceni u kontroliranom okruženju cijeli dan.

Tri sata poslije ispijanja soka, sistolicki se tlak spustio za 13 mmHg, a dijastolicki 16,6 kod muškaraca koji su konzumirali 100 ml soka. Takoder, tlak se spustio 22, tj. 18 mmHg kod osoba koje su popile 500 ml soka.

U drugom su pokusu ispitanici pojeli kruh sa sokom od cikle: oni koji su pojeli kruh sa 100 ml soka crvene cikle imali su 19 mmHg manji dijastolicki tlak te 24 mmHg manji dijastolicki, dok su osobe koje su pojele kruh s istom kolicinom soka crvene cikle imale 17 mmHg niži dijastolicki tlak te 23 mmHg niži dijastolicki tlak.

"Rezultati ovih studija prvi su pokazali da je akutna probava soka od cikle snizila krvni tlak kod osoba koje nemaju problema s tlakom. Na temelju rezultata pokusa s kruhom, cini se da nitrati, a ne betalaini (koji cikli daju njenu boju) igraju ulogu u snižavanju krvnog tlaka", objasnila je Julie Lovegrove, voditeljica studije.

Strucnjaci smatraju kako je za zdravstvene dobrobiti cikle odgovoran nitrat, naime, ovo je povrce pravi rudnik nitrata koji se putem probave pretvaraju u nitrite i apsorbiraju u želucu.

Kada nitriti udu u krvotok, dode do sinteze dušikovog oksida - spoja kljucnog za krvožilni sustav koji širi krvne žile te na taj nacin smanjuje tlak.

Prethodne studije su pokazale kako ispijanje ovog crvenog soka pojacava dotok krvi u mozak kod starijih osoba, što može pomoci u održavanju kognitivnih funkcija i zdravlja mozga. Strucnjaci su htjeli pokazati kako sok od cikle pomaže kod perfuzije, tj. dotoka krvi u mozak. Ovo bi otkrice moglo znatno pomoci u borbi protiv senilnosti i Alzheimerove bolesti.

Ordinacija.hr


Podijeli: Facebook Twiter