Sojuz uspješno pristao na ISS

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svemirski brod Sojuz s troclanom medunarodnom posadom u utorak je uspješno pristao na Medunarodnu svemirsku stanicu (ISS), priopcio je ruski centar za kontrolu svemirskih letova.

Sojuz TMA-05M s Amerikankom Sunitom Williams, Rusom Jurijem Malencenkom i Japancem Akihikom Hoshideom, pristao je u 6.51 sat po srednjoeuropskom vremenu na ISS, gdje ce troje astronauta boraviti cetiri mjeseca, dodaje centar, a prenosi službena ruska agencija Itar-Tass.

Sojuz je poletio u nedjelju s kozmodroma u Bajkonuru, u Kazahstanu. Posada ce se pridružiti Rusima Genadiju Padalki i Sergeju Revinu te astronautu NASA-e Josephu Acabi koji su poletjeli iz Kazahstana 15. svibnja.

Rusija je sada jedina zemlja koja može prevesti astronaute na ISS otkako je u ljeto 2011. ugašen americki svemirski program.

Rusija je u nešto više od godinu dana ipak imala niz havarija u svemirskom sektoru koji su uzrokovali gubitak nekoliko satelita i drugih uredaja, napose teretnog svemirskog broda namijenjena opskrbi ISS-a. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter