Šojke poharale vocnjake

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šojki je svake godine sve više, sve su hrabrije i pakosnije, požalio nam se uzgajivac jabuka Ezio Damiani iz naselja Raskršce kod Bijelih Zemlja, u opcini Grožnjan.

- Nikako ih ne možemo sprijeciti u uništavanju našeg nasada jabuka! Strašila nemaju efekta, kao ni plinski topovi koji ih zvucnom eksplozijom prestraše samo na dan ili dva. Pokušali smo vocke potpuno prekriti mrežama, ali se i za njih uhvate kandžama i kroz rupice šcofaju jabuke ili pak prolaze ispod njih, kaže Damiani pokazujuci nam redove vocaka s tonama plodova koji trunu na zemlji.

Prema njegovim rijecima, radi se o velikom problemu: covjek sve više zadire u prirodna staništa životinja, a šojke, divlje svinje, srne, zecevi i fazani, posebno u sušnim razdobljima, u potrazi za hranom se sve više približavaju naseljima, dok je obradenih površina sve manje.

- Ništa ne bih rekao da se na našim jabukama tih ptica pojavi cetiri ili šest, kao nekad. To je priroda i ja to iskreno poštujem. Medutim, danas ih tu svakodnevno bude dvadesetak i više, plodove pocinju napadati cim dosegnu velicinu jajeta. Unište ih vec jednim udarcem kljunom... Ove godine je vec polovica uroda stradala. Dosta je ljudi zbog toga odustalo od uzgoja voca, povrca i kukuruza, cak i za vlastite potrebe, ispricao je naš sugovornik.



Napomenuo je da su šojke ne samo pametne, vec i zašticene životinje i da osiguravajuca društva poljoprivrednicima takve štete nece pokriti. "Neka one ostanu zašticene, ali uz kvalitetno kontroliranje njihove brojnosti. Samo tako ce opstati i ptice i ljudi. Ukoliko to nije moguce, trebalo bi osnovati fond za obeštecenje poljoprivrednika", smatra Damiani.

Što cine za rješavanje problema pitali smo opcinskog nacelnika Rina Duniša. "Ove smo godine dobili puno više pritužbi nego ranijih godina zbog šteta koje uzrokuju šojke, srne, jeleni i divlje svinje. Na našem podrucju ima izuzetno puno divljaci", ispricao je Duniš. Najavio je da ce ovih dana organizirati sastanak s predstavnicima lokalnog Lovackog društva Srnjak i Lovackog saveza Istarske županije, kako bi pronašli najadekvatnije rješenje. Napomenuo je da to može biti samo smanjenje broja divljaci i(li) zaštita poljoprivrednih površina, odnosno obeštecenje poljoprivrednika.

Od tajnika LD-a Srnjak Vlada Kušcea doznajemo da u slucajevima poput onog Ezija Damianija lovci mogu i spremni su pomoci, ali ih o šteti treba odmah izvijestiti. Što se zašticenosti šojki tice, kazao je da je ona u lovištima na snazi samo u vrijeme polaganja jaja i mladih. "Nekad se njihova brojnost regulirala postavljanjem otrova, ali je to sad, srecom, zabranjeno. Volim divljac i prirodu, i mogu vam reci da neke stvari nije lako držati pod kontrolom, ali ako nema drugog rješenja, brojnost je moguce smanjiti i odstrelom. No, treba znati i da je lov zakonom zabranjen na manje od 300 metara od naselja, objasnio je.

Od njega smo takoder culi, kao i od svih naših sugovornika, da se iz dana u dan smanjuju obradene površine, radi cega se koncentracija divljaci na onim postojecima povecava. Naglasio je da se poljoprivrednici moraju pobrinuti za zaštitu svojih zemljišta - mehanickim plašilima koja životinje udaljavaju bukom, zajednickim ogradivanjem (kako bi smanjili troškove) ili na neki drugi nacin. Lovci im bez naknade mogu posuditi takozvane "pastire" - žicane ograde pod niskim naponom. Podsjetio je da jabuke napadaju i štetocine poput stršljena, osa i zlatara za cije je ekološko uklanjanje dovoljno postaviti nekoliko slatkih klopki - boca nešto šireg grla, napunjenih s malo octa i šecera ili meda. Za obeshrabrivanje bistrih šojki u vocnjacima ce, cini se, ipak trebati nešto malo sofisticiranije. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter