Sojino ulje za zdravo srce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znanstvena istraživanja dokazala su povezanost konzumiranja štetnih zasicenih i trans masnih kiselina s bolestima srca i krvožilnog sustava. Gomilanje štetnih masnoca u krvnim žilama smanjuje njihovu prohodnost, što može dovesti do srcanog ili moždanog udara.

Tražeci zamjenu za štetne masti, znanstvenici su se dosjetili sojinog ulja. Kristin Bilyeu i Grover Shannon sa Sveucilišta u Missouriju uspjeli su prirodnim križanjem razlicitih sorti soje proizvesti soju cije ulje je bogato oleinskom kiselinom, koja, osim što ga stabilizira, ulje cini i zdravijim.

Naime, oleinska kiselina je stabilna pa joj za sprjecavanje kvarenja nije potrebna hidrogenacija. Time se izbjegava i stvaranje trans masnih kiselina, a u ulju ostanu ocuvane omega-3 masne kiseline.

Sjemenke soje inace sadrže do 20 posto oleinske kiseline, dok sjemenke nove sorte sadrže i do 80 posto oleinske kiseline. Zanimljivo je da toliko oleinske kiseline sadrži i maslinovo ulje, ciji su blagotvorni ucinci na ljudsko zdravlje dobro prouceni i opcepoznati.


Podijeli: Facebook Twiter