Sojini proteini ublažavaju simptome masne jetre kod pretilih bolesnika, objavili su americki znanstvenici.
Naime, sojini proteini mogu znacajno smanjiti nakupljanje masti i triglicerida u jetri pretilih bolesnika na nacin da djelomicno obnavljaju funkciju kljucnih putova prijenosa signala u jetri.
Cak trecina Amerikanaca ima masnu jetru, a mnogi su bez simptoma. Debljina je kljucni cimbenik rizika za ovu bolest, koja na kraju može rezultirati i zatajenjem jetre.
Mast se metabolizira u jetri, a kod debelih se osoba transport masti u masno tkivo može toliko usporiti da jetra postaje doslovno skladište prekomjerne masti.
Kad se mast nakupi u organu koji normalno ne skladišti mast, vitalne funkcije tog organa, u ovom slucaju jetre, postaju opasno ugrožene.
Konzumacijom sojinih proteina, možemo smanjiti kolicinu masti nakupljene u jetri, a time i ublažiti simptome ove bolesti. (Vitamini.hr)