Sojinim proteinima protiv masne jetre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sojini proteini ublažavaju simptome masne jetre kod pretilih bolesnika, objavili su americki znanstvenici.

Naime, sojini proteini mogu znacajno smanjiti nakupljanje masti i triglicerida u jetri pretilih bolesnika na nacin da djelomicno obnavljaju funkciju kljucnih putova prijenosa signala u jetri.

Cak trecina Amerikanaca ima masnu jetru, a mnogi su bez simptoma. Debljina je kljucni cimbenik rizika za ovu bolest, koja na kraju može rezultirati i zatajenjem jetre.

Mast se metabolizira u jetri, a kod debelih se osoba transport masti u masno tkivo može toliko usporiti da jetra postaje doslovno skladište prekomjerne masti.

Kad se mast nakupi u organu koji normalno ne skladišti mast, vitalne funkcije tog organa, u ovom slucaju jetre, postaju opasno ugrožene.

Konzumacijom sojinih proteina, možemo smanjiti kolicinu masti nakupljene u jetri, a time i ublažiti simptome ove bolesti. (Vitamini.hr)


Podijeli: Facebook Twiter