Softić: Svilanu sam nosio omotnicu s novcem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Producent Edvin Softić posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je 2006. osobno odnio omotnicu s novcem tadašnjem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu kojemu se sudi zbog optužbe da je primao mito od vlasnika producentske kuće "Core media" Vladimira Šelebaja Selliera u zamjenu za prikazivanje emisija na Novoj TV.

Svjedok Softić je ispričao kako su on, njegova tadašnja prijateljica i novinarka HTV-a Dijana Čuljak i Šelebaj, koji su bili u vezi, osnovali tvrtku "Core media", a početni dogovor je bio da je 50 posto udjela u tvrtki njegovo, a 50 posto od Čuljak i Šelebaja koji je formalno bio direktor i zadužen za financije.

Istodobno s osnutkom tvrtke sa Svilanom je počeo pregovarati o prodaji emisije "Jedan na jedan", što je na kraju i rezultiralo ugovorom koji su potpisali Šelebaj i tadašnji član Uprave Nove TV Branko Čakarmiš. Softić je rekao da je Svilan mogao predlagati cijenu otkupa emisija, ali da je konačnu odluku donosio Čakarmiš koji je "jako držao do Svilanova mišljenja".

Šelebaj i Čuljak su nakon toga s novinarkom HTV-a Hloverkom Novak Srzić Čakarmišu predstavili i projekt emisije "U sridu" koji je osmislila Novak Srzić. Od Šelebaja je kasnije saznao da je ona od "Core medije" dobivala tisuću eura po prikazanoj emisiji.

Posvjedočio je da su mu Čuljak i Šelebaj tada rekli kako bi "bilo zgodno da se Svilana adekvatno nagradi s tisuću eura po emisiji". On se tome usprotivio, smatrajući kako je to prevelik iznos, no partneri su mu objasnili da je Svilan "ključna osoba" jer zna što se događa na kolegijima Nove TV, kakva se produkcija traži, da može utjecati na cijenu i bržu isplatu novca te predložiti teme emisija.

Softić je rekao da je Šelebaj u troškovniku za emisiju "U sridu" prikazivao izdatke za Svilana i Novak Srzić, a papir na kojem mu je jednom mjesečno skicirao troškove Šelebaj je potom uništavao. Rekao mu je i da su sve isplate u kešu i na ruke, no o načinu na koji se to radilo svjedok ne zna ništa.

Na upit zastupnice USKOK-a odakle novac za isplate prisjetio se da je jednom prilikom vidio kako je zaposlenik "Core medije" Mario Cikač donio kutiju s novcem i predao je Šelebaju koji mu je rekao da se ne miješa u to jer to nije njegov posao, a kasnije ga je i Čuljak zatražila da više ne pita za financijsko poslovanje.

Softić je rekao i da je Cikač u tvrtku zaposlen na preporuku Svilana kojemu je osobno u srpnju 2006., kada su svi bili na godišnjem odmoru, predao omotnicu s novcem.

Softić je posvjedočio da mu je Šelebaj ostavio popis ljudi koje je trebao obavijestiti da dođu po svoje honorare. Novac je u omotnice stavljala tajnica, a on je navečer Svilanu predao kuvertu s, kako je rekao, 4.000 eura. Na upit zašto je u istrazi izjavio da je bilo 5 ili 6 tisuća eura, odgovorio je kako je u međuvremenu pronašao svoj podsjetnik.

Svjedoku je potom predočen popis na osnovu kojega je isplatio novac i na kojemu stoji da je Svilan preuzeo tri omotnice s ukupno 14.400 kuna koje su bile namijenjene njegovoj djevojci Silvi Mustapić. Obrana tvrdi kako su to bili honorari za Mustapić i još dvije djevojke koje su radile na projektu, a Svilanu je kuverta predana iz razloga što je on nevjenčani suprug Silve Mustapić.

Softić je kazao da je nakon nekog vremena stekao dojam da Čuljak i Šelebaj "žele kupiti Svilana samo za sebe" jer im je puno jeftinije "nagraditi Svilana" nego s njim (Softićem) dijeliti dobit. To je zaključio i iz činjenice da ga više nisu zvali na daljnje pregovore s Novom TV. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter