Sofija pod opsadom policije uoči nastavka prosvjeda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sofija, bugarski glavni grad, podsjeća na ratnu zonu u srijedu, uoči 153. dana kontinuiranih prosvjeda protiv vlade koji su utorak navečer obilježeni nasiljem ispred zgrade parlamenta, javljaju tamošnji mediji.

Dok se prosvjednici ponovo okupljaju ispred parlamenta, u Sofiji je raspoređeno nezapamćenih 10 tisuća policajaca, piše internetski portal novinite.com. Bugarska televizija dodaje da se svi građani koji se nađu u blizini podvrgavaju sigurnosnim provjerama.

Skup u utorak, koji su predvodili studenti sofijskog sveučilišta, završio je navečer vrlo nasilno s najmanje četvero ozlijeđenih i 24 uhićena. Bugarska policija strahuje da bi danas nasilje moglo dodatno eskalirati jer su u Sofiju najavljeni dolasci autobusa s prosvjednicima iz drugih gradova.

U utorak su se prosvjednici izravno sukobili s policijom, a parlament zasuli bocama, petardama, kamenjem i jajima. Trg ispred parlamenta policija je raščistila tek oko 22 sata.

Studenti i drugi prosvjednici okupili su se u utorak oko parlamenta i inzistirali na ostavci vlade premijera Plamena Orešarskog. Incidenti su počeli popodne kad su policijski specijalci pokušali rastjerati gomilu oko stražnjeg ulaza u parlament da bi prošlo deset policijskih vozila koja štite zastupnike na izlazu iz zgrade. Na kraju parlamentarne sjednice policija je počela evakuirati i zastupničke aute.

Dio prosvjednika, javljaju mediji, dizao je šake u zrak da bi pokazali da su protiv nasilja, ali među okupljenima je i bilo provokatora koji su namjerno poticali na sukob.

Vladajući socijalisti i stranka turske manjine, koja je s njima u koaliciji, optužili su desnicu predvođenu strankom GERB bivšeg premijera Bojka Borisova da stoji iza posljednjih incidenata. Oporba uzvraća da je vlada pretvorila parlament u "gladijatorsku arenu" i traži njezinu ostavku kao jedini način da se smire napetosti u zemlji.

Studenti već tri tjedna prosvjeduju na sofijskome sveučilištu. U ponedjeljak su zatvorili vrata sveučilišta i proglasili "okupaciju". Kontinuirani prosvjedi protiv vlade na drugim mjestima traju od ljeta, a studentskom akcijom dobili su novi zamah.

Nakon prijevremenih izbora u svibnju Bugarska je dobila novu tehnokratsku vladu s potporom socijalista, a vrlo brzo i ta je vlada izgubila potporu naroda zbog korupcije i nepoštenih veza s poslovnim svijetom.

Prosvjedima poput ovih koji traju svrgnut je i Bojko Borisov, prethodni premijer u manjinskoj vladi desnoga centra. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter