Sofija - drugi najstariji glavni grad u Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osnovana prije sedam tisuca godina, Sofija je drugi najstariji glavni grad u Europi. U povijesti je imala više imena, a ostaci staroga grada su vidljivi i dan-danas. Obilježavaju je spoj antickoga i modernog, kojega ima sve više, zelenilo, arheološki parkovi te mnoštvo zanimljivih gradevina koje svjedoce o bogatoj povijesti na ovome podrucju.

Sofija je prvo bila tracka naseobina po imenu Serdica, nazvana po trackom plemenu Serda. Rim ju je osvojio 29. godine poslije Krista i postala je glavni grad provincije Dacia Mediterranea, a Huni su je uništili 447. godine. Bizantski car Justinijan ponovno je sagradio taj grad i preimenovao ga u Triadica. Pod Bugarima je ime grada bilo Sredec, a promijenjeno je u Sofija (što znaci »mudrost«) 1376. godine.

Šest godina kasnije Sofiju je osvojilo Osmansko Carstvo, kad postaje glavni grad turske provincije Rumelije. Rusi su je preuzeli 1878., a glavnim gradom neovisne Bugarske postala je 1879. godine.

Premda su i danas vidljivi tragovi dugogodišnje »zatvorenosti« i loših materijalnih uvjeta, uocljiv je i odredeni pomak nabolje - u skladu s materijalnim mogucnostima vodi se briga o fasadama, zelenim površinama kojih ima iznimno puno te o arheološkim nalazištima, koja su vrlo dobro ocuvana i predstavljena.

U gradu ima 16 sveucilišta, medu kojima je i Sveucilište u Sofiji, osnovano 1889. godine. Ova metropola ima mnoštvo crkava, a znacajnije su ona svetog Jurja, svete Sofije, katedrala Aleksandra Nevskog te džamija Banja Baši.

Geslo grada je »Raste, ali ne stari«. Zahvaljujuci dobro razvijenoj infrastrukturi i strateškom položaju, Sofija je važan centar medunarodnih željeznickih i cestovnih putova. U gradu postoje svi glavni tipovi prometa, osim vodenog. Ima osam željeznickih postaja, Centar kontrole leta i medunarodnu zracnu luku.

Treba napomenuti da je javni prijevoz razvijen, pouzdan i važan za gospodarstvo; postoji podzemna željeznica, autobusi, tramvaji i trolejbusi te nekoliko tisuca taksija.

Place su uglavnom prilicno niske, a penzije ocajno male, no svi se nadaju boljim danima. Posjetitelji imaju razne doživljaje i emocije: dok su neki oduševljeni ljepotom antickih zgrada, drugi konstatiraju da gradu treba još puno »šminke« i vremena da se predstavi u pravome svjetlu.

Sofija ima puno modernih hotela, koji nicim ne zaostaju za onim zapadnoeuropskim, a u trgovinama se može pronaci nakit po povoljnim cijenama. Jedan od nezaobilaznih suvenira iz Bugarske je dakako ružino ulje, jaka esencija ciji miris ugodno aromatizira prostorije. Jedna je kap, vele Bugari, dovoljna i za tjedan dana.


Podijeli: Facebook Twiter