Sočni i egzotični zalogaji od kestena

Pečeni kesteni su ukusni, no od njih se mogu pripremiti i vrhunske delicije (M. ANGELINI)
Pečeni kesteni su ukusni, no od njih se mogu pripremiti i vrhunske delicije (M. ANGELINI)

Neki dan dok sam putovala u Ogulin kod moje prijateljice po zimnicu (nema mi boljeg od njihovog krumpira, kupusa i graha), na izlazu iz tunela uobičajena jesenska slika - s jedne i druge strane prometnice poredani prodavači lovranskih maruna. Odmah smo stali i odlučili kupiti vrećicu jer nema dražeg do prvog pojedenog i k tome još lovranskog maruna.

Ali - slijedi iznenađenje. Žena kroz prozor nudi vrećicu s dva kilograma za 50 kuna. Pogledamo bolje, a u njoj neki mali, sitni kesteni koji i ne liče na proslavljene marune. Velimo, puno je to. A ona nama odgovara da su u Konzumu jeftiniji samo za pet kuna i znamo li kako ih je teško brati. Priča gotova. Odlazimo bez maruna. I mi i ona razočarani.

No, to nije razlog da svoj jelovnik, pogotovo tijekom vikenda, ne obogatite kestenom. Ne mora to biti slatki kesten-pire ili kolač, kesten je odličan sastojak za mnoga raznovrsna jela, sočne i egzotične zalogaje. Istina, najčešće uz puricu i patku, ali budući da ste vi majstor i šef u svojoj kuhinji, mogućnosti su velike koliko i vaša inspiracija. (Piše Vesna MEDVEDEC)

Krem juha od kestena i vrganja

Sastojci: 150 g očišćenog kestena, 50 g sušenih vrganja, 150 gKrumpira, 1 žlica Vegete, 1 vezica peršinovog lišća, 1 vezicacelerovog lišća, 1 lovorov list, 50 g mesnate slanine, 100 mlslatkog vrhnja, 2 žumanjka
Priprema: Kestene očistite, a krumpir ogulite i narežite na kocke. Stavite ih u posudu, dodajte peršinov, celerov i lovorov list pa prelijte s 1.100 ml vode. Kad zakipi, dodajte Vegetu i kuhajte oko 15 minuta. Sušene vrganje stavite u malo vode, a mesnatu slaninu narežite na kockice. Slaninu kratko popecite u tavi, a zatim dodajte ocijeđene vrganje. Iz juhe izvadite peršinov, celerov i lovorov list pa je propasirajte. Juhu zakuhajte i dodajte joj pirjanu slaninu i vrganje. Izmiješajte slatko vrhnje i žumanjke pa ih umiješajte u vruću juhu. Poslužite je s prepečenim kruhom ili tostom. (VL)

Purica punjena kestenom i jetricom

Sastojci: purica, 150 g pureće jetrice, 220 g ljute kobasice, 450 g kestena, 1 glavica luka, 2 režnja češnjaka, žlica maslaca, sol, papar, ružmarin, nekoliko žlica ulja, čaša bijelog vina
Priprema: U kipućoj vodi skuhajte kestene, ogulite ih i ispasirajte. Jetrica i kobasice nasjeckajte. Zagrijte maslac i na njemu prepržite luk, jetrica i kobasice. Na kraju dodajte nakosan češnjak, kestene, posolite i popaprite. Mješavinom češnjaka i ružmarina natrljajte puricu, posolite i popaprite iznutra i izvana, napunite je nadjevom, zatvorite otvor i namažite prsa maslacem. Namažite i tepsiju, položite u nju puricu i polijte preostalim maslacem i uljem. Pecite u već zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva Celzija, nakon pola sata prelijte je vinom i pecite dalje podlijevajući je. (Čarolije uskrsnog stola)

Pačja prsa u umaku od suhih šljiva i kestena

Sastojci: 4 komada pačjih prsa, 100 g pečenih i očišćenih kestena, 100 g suhih šljiva bez koštica, 150 ml crnog vina, 80 g džema od šljiva, 30 g maslaca, ulje, sol i papar 

Priprema: Kožu prsa zarežite nekoliko puta, posolite i popaprite. U tavi ugrijati 2-3 žlice ulja, peći prsa na laganoj vatri prvo okrenuta kožom prema dolje. Nakon 5-6 minuta okrenuti, peći još 8-10 minuta, umotati u alu-foliju da zadrže toplinu i sočnost. Na masnoću od pečenja dodati šljive, kestene, uliti vino, začiniti, kuhačom nježno odstrugati dno. Neka umak vrije 2-3 minute, dodati džem i maslac. Pačja prsa narežemo na kriške debljine 5-7 mm, u nizu složimo na tanjure i prelijemo umakom. (Recepti za dobar život)

Kruh od kestena

Sastojci: 300 g glatkog brašna, 350 g brašna od kestena, 2,5 dl mlake vode, 1 svježi kvasac, prstohvat šećera, 5 g soli, 0,1 dl maslinovog ulja, po želji suncokretovih sjemenki

Priprema: Pomiješajte glatko brašno i brašno od kestena. U manjoj posudi u mlaku vodu umiješajte izmrvljeni svježi kvasac, šećer i sol te odmah smjesu ulijte u posudu s pomiješanim brašnom. Rukama formirajte tijesto. Ulijte ulje, dodajte sjemenke suncokreta i rukama dovršite tijesto. Prekrijte ga krpom i ostavite da se diže sat vremena.

Formirajte loptice i posložite ih u maslacem premazani i pobrašnjeni kalup te ih posipajte sjemenkama suncokreta. Pecite najprije u pećnici 15 minuta na 70 stupnjeva Celzija, a nakon toga povisite temperaturu na 200 stupnjeva i pecite daljnjih 20 minuta. (Kuhari.com)


Podijeli: Facebook Twiter