Sočne fritule uz vodenu raskoš Velebita

Fotografije će Vladimir Vidović nakon izložbe  pokloniti novigradskoj OŠ Rivarela
Fotografije će Vladimir Vidović nakon izložbe pokloniti novigradskoj OŠ Rivarela

Otvorenje samostalne izložbe fotografija "Hrvatska vodena raskoš" Vladimira Vidovića iz Buja sinoć je u društvenom domu u Krasici začinjeno, ili bolje reći, zaslađeno tradicionalnim, četvrtim po redu, gurmanskim natjecanjem ''Zlatna fritula''. 
 
Tijekom dana su se domaćice trudile pripremiti najbolje zlatne okruglice, prema posebnom receptu baštinjenom od baka i prabaka. Fritule su s guštom kušali i brojni 
posjetitelji. Žiri u sastavu Roni Jušić, Branimir Turkalj i Franko Černeka najbolje je ocijenio fritule Zvjezdane Martić. Drugo mjesto pripalo je Robertu Gardošu, a treće Gracijeli Gardoš. 
 
No prije uživanja u fritulama posjetitelji su razgledali fotografije koje je Vladimir Vidović snimio lutajući visovima Velebita. 
 
- Slijedeći trag vode i snijega koji se otapa otkrio sam vodenu raskoš potoka i rijeka koje se ulijevaju u plavetnilo mora. Prolaznik obroncima Velebitskog podgorja uočiti će da značajnih vodotoka uopće nema, osim tek nekoliko povremenih bujičnih vododerina. To otkriva tajnu velebitskog podzemlja jer se ta silna kasnoproljetna otopljena voda slijeva kraškim spletom spilja i ponora u more, uz obalu nama vidljivih vrulja hladne izvorske velebitske vode, koja se u zamućenim kovitlacima miješa sa toplom morskom vodom, opisao je Vidović nastanak ovog ciklusa fotografija. Na više od sto izložaka u analognoj tehnici nalaze se motivi hrvatskih rijeka koje čine jadranski sliv, a izviru u podnožjima Velebita i Dinare. Fotografije su sadržajno putopis rijeka od izvora do ušća, počevši od potoka Paklenice, rijeke Zrmanje i njezine pritoke Krupe, te rijeka Krke i Cetine sa obiljem slapova. Vidović je, nakon što je brojne posjetitelje proveo kroz ''Hrvatsku vodenu raskoš'', kazao da će postav donirati novigradskoj OŠ Rivarela. (Napisala i snimila Tea GRGIĆ) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter