Socioterapija Go-Go Wrightersima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Otkad djeluju Go-Go Wrightersi?

- Djelujemo tocno 31 milijun 556 tisuca i 952 sekunde. Odnosno, 365 dana, to jest neprofesionalnim rjecnikom godinu dana. Zapravo, tu smo otkad smo poceli.

- Povod?


- Spojio nas je rad na pretprošlogodišnjem Sajmu knjiga u Puli, a okupilo prijateljstvo i želja za kreativnim druženjem. Intenzivno druženje uz rad i zabavu djelovalo je kao dvadesetodnevna antibiotska terapija protiv pulske svakodnevice s ogromnim kolicinama smijeha. Kako svi, više-manje, imamo što glumackih što literarnih iskustava, sve je zapocelo s pricama s puš-pauze. Naš prvi nastup bio je svojevrsni rezime na druženje sa Sajma. Jedna stvar je vodila drugoj i evo nas tu.

- Kako biste neupucenima predstavili i zainteresirali ih za svoje nastupe. O cemu se tu radi?

-
Pa, eto, naši radni naslovi su do sada govorili sami za sebe. Mi doslovno mlatimo praznu slamu po svemu što nas se dotice lokalno i globalno. Od surove ozbiljnosti svakidašnjice svatko bježi na sebi svojstven nacin. Mi smo pronašli svoj. Uz humor i parodiju lakše je i žešce ukazati na neki stvaran i ozbiljan problem. Nastup nam sadrži karakteristike kabareta. Svega je tu pomalo: glume, plesa, glazbe, pjesme, poezije i viceva. Kako ga tocno definirati nije nam moguce prema do sada poznatim teorijama scene. Ne priklanjamo se nikakvoj formi niti podilazimo nicijim ukusima. Pravila radije kršimo, nego ih se držimo, to su humoristicni skecevi kabaretskog tipa.

- Inspiracija?

-
Klasika: covjek u svijetu koji ga okružuje. Nastojimo obradivati teme koje su aktualne. Zato se u našim skecevima doticemo i Crkve i pedofilije i mode, alkoholizma i nimfomanije, te problematicnim pubertetlijama pod nazivom emo. A, ništa manje nismo kriticni ni prema nacinu na koje ovo društvo pokušava riješiti te probleme. Inspirira nas i plošni, dosadni televizijski program koji se bavi svime osim onim što je bitno. Širenje gluposti i praznine te nemaštovitost stvari su koje zasigurno svi percipiraju. Inspiracija nam je pogledana predstava, film, knjiga, humoristicna serija, kava u Foški, razgovor, dogadaj, aktualna zbivanja, subotnja pulska špica, pogled kroz prozor, vikend izlasci, živa i mrtva priroda, kucni ljubimci… Inspiriramo cesto i jedni druge. Iako najcešce pricamo svi u isto vrijeme, vjerovali ili ne, ponekad se medusobno i cujemo. Potom svu tu apstrakciju složimo u niz recenica i eto vam skeca.

- Stvaralacki proces Go-Go Wrightersa ili tko je sve angažiran?


- Tekstove pišemo sami. Scenografiju, kostimografiju i koreografiju osmišljavamo sami. Glazbu isto tako biramo sami. Rekviziti nisu naša imovina niti baština niti ih brižno cuvamo uskladištene, pa tako metle, peraje, skateve, šešire, naocale, medicinske kute i ostalo posudujemo od mama, tata, kolega, prijatelja, a i od nekih profesionalaca. Pridruženi clan nam je Tihana Nenadovic, vizažistica i stilska savjetnica, nedostaje nam tek menadžer. Pravi smo kolektiv, nema šta! Sve što smo do sada napravili, napravili smo spontano. Kroz naša druženja uvijek ispliva na površinu neka tema za koju kažemo: "Eto nam skeca!"

- Živjeti od angažmana kao Go-Go Wrightersi, cini li vam se to realno?

- Možda, u nekom paralelnom svemiru. To za nas zvuci kao bajka, jer do sada smo od toga zaradili samo džeparac. U pocetku nas je Go-Go samo esencijalno hranio, uz gajbu piva i cvrst stisak ruke. S vremenom stvari su se pocele mijenjati. Za sada stojimo pri onome da necemo stati. Želimo postici svjetsku slavu, odbiti nastup na Broadwayu, snimiti DVD, izdati knjigu, napraviti majice, cetkice, lutke s našim imenima, bedževe i ostale promotivne materijale. Imati ludog menadžera i zaradivati masne pare, uci u anale povijesti. Idemo korak po korak, volje i ambicije imamo pa cemo jednom, valjda, ponosno reci da živimo od Go-Go angažmana! (Razgovarala Marta BARADIC)

CIJELI RAZGOVOR S GO-GO WRIGHTERSIMA MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE


Podijeli: Facebook Twiter