Socijalni radnici održavaju socijalni sustav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Svih 20 godina nismo imali stvarni sustav socijalne skrbi vec je samo zahvaljujuci entuzijazmu, znanju i velikom iskustvu socijalnih radnika na terenu postojao dojam da sustav funkcionira", izjavio je zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Darko Ledinski na otvaranju aktiva ravnatelja svih domova za psihicki bolesne odrasle osobe, koji je u ponedjeljak zapoceo u Domu "Vila Marija" u Puli u organizaciji njegova ministarstva.

Ledinski je kritizirao neracionalno trošenje u sustavu socijalne skrbi svojih prethodnika zbog cega u Hrvatskoj, kaže, imamo domove iz 21. ali isto tako iz 19. stoljeca. Najavio je da ce ovo ministarstvo stvoriti "održiv i pravedan sustav koji ce biti pravovremen, namijenjen onima kojima je pomoc potrebna i složen po strucnim kriterijima te nadpoliticki.

Pohvalio je izgled pulskog doma, no isto je tako cinjenica da se on gradio punih osam godina, time dostigavši vrtoglavih 49 milijuna kuna.

Podsjetio je da je u proracunu ovog ministarstva nešto manje od šest milijardi kuna, od cega je cetiri namijenjeno za novcane naknade pa ne ostaje sredstava za razvoj sustava.

- Iako novaca nema jer je potrošen, socijalna skrb se ne smije bazirati na vatrogasnim mjerama vec moramo tražiti alternativne izvore financiranja u europskim fondovima i Svjetskoj banci, a za to su potrebni jasni projekti, kazao je. (M. JERIN)

Smanjiti predrasude

Dvodnevni aktiv 28 ravnatelja iz državnih i privatnih domova ima za cilj smanjiti predrasude prema šticenicima doma za psihicki bolesne osobe. - Projekt je jedini takve vrste u Hrvatskoj, sastoji se od deset radionica poput eko-vrta, kuhanje s povrcem koji su korisnici doma sami zasadili i slicno, a konacni cilj je dokumentarni film o ovim radionicama, kako bismo pokazali javnosti što sve osobe s psihickim bolestima mogu uciniti, a što i njima samim predstavlja satisfakciju. Na taj nacin cemo pokušati smanjiti stigmatizaciju koja je jaka u društvu, istaknula je ravnateljica doma Vesna Sperath.

Istra prva po skrbi za starije osobe

- U Istarskoj je županiji kroz sustav pomoci u kuci obuhvaceno 250 starijih osoba, dok je istovremeno u Vukovarsko-srijemskoj županiji 3.300, a u Licko-senjskoj 2.000, kazao je Darko Ledinski. No, odmah je dodao, da se upravo Istra uklapa u europske kriterije, dok su drugdje brojke napuhane, a razlog su sredstva koja se dobivaju iz Ministarstva. Da je Istra u samom vrhu po skrbi za starije osobe, a grad Umag prvi medu hrvatskim gradovima, istaknuo je i dožupan Vedran Grubišic. No, upravo su problem nedovoljne skrbi i broja domova za starije i nemocne osobe, gradani Pule prepoznali kao najveci, kazao je Vinko Knez, pomocnik procelnika za društvene djelatnosti.


Podijeli: Facebook Twiter