Socijalna trgovina treba veći prostor


Socijalna trgovina treba veći prostorIskustva u radu pulske Socijalne trgovine od otvaranja 15. travnja 2017. godine do danas te o planovima udruge Pokret za čovjeka u idućim godina i suradnja s Inner Wheel klubom u humanitarnoj akciji "Hoćemo - Možemo 2017", bile se teme konferencije za novinare održane u prostoru Turističke zajednice.

Dojam je da se živi bolje

Kako je istaknuo predsjednik udruge Dario Benčić, percepcija socijalne slike u gradu Puli i Istarskoj županiji je iskrivljena i bitno drugačija od predodžbe. Mnogi građani, naime, nemaju zadovoljene ni minimalne uvjete za dostojanstven život - pun tanjur i krov nad glavom.

- Istarska županija i Grad Pula prema statističkim podacima spadaju sam vrh po prosječnoj plaći i niskoj stopi nezaposlenosti stoga se stječe dojam da se živi bolje i da se problem siromaštva pojavljuje tek sporadično, kod osoba koje su lijene, nesposobne ili odane alkoholu i drogama. No to nije tako, rekao je Benčić i pojasnio da ima i toga, no da je jako puno potrebitih koji jednostavno ne mogu brinuti o svojoj egzistenciji, bilo zbog bolesti, starosti ili okolnosti.

Upravo zbog toga su članovi i volonteri udruge pokrenuli socijalnu trgovinu u Puli, prvu i zasad jedinu u Istri. U osam mjeseci od osnivanja, Socijalna trgovina osigurala je stalnu ili povremenu pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama za oko 30 korisnika i članova njihovih obitelji.

U planu Banka hrane

- Međutim, potrebe su puno veće. U idućoj godini stoga planiramo opskrbiti barem do 50 korisnika, rekao je Benčić i istaknuo pritom problem prostora.

Trgovina zasad djeluje na adresi Trg 1. istarske brigade u samo 26 kvadrata i zbog toga ne mogu skladištiti donacije, a samim time ne mogu ni opskrbljivati veći broj korisnika. Na novinarsko pitanje hoće li u bližoj budućnosti ipak osigurati veći prostor te hoće li im u tom pomoći Grad Pula ili Istarska županija, Benčić je rekao da neće, da za taj problem nemaju sluha. Dodao je da im je trenutni prostor dodijelio Grad Pula, no i njega su sami morali adaptirati te da će se vjerojatno morati obratiti na druge adrese. Tim više jer do kraja 2019. godine namjeravaju sprovesti projekt Banke hrane u Istarskoj županiji. Tim bi se projektom, rekao je, podigla kvaliteta u sustavu doniranja hrane te smanjilo bacanje zdravstveno ispravnih namirnica. Prema nekim procjenama, godišnje se baci i do 400 tona hrane. Bio bi to svojevrsni centar iz kojeg bi se putem srodnih udruga distribuirala hrana i donacije, rekao je.

Vrijedna donacija Inner wheel kluba

Predsjednik udruge Dario Benčić zahvalio je svima koji pomažu rad trgovine svojim donacijama, posebno članicama Inner wheel kluba koje su zahvaljujući humanitarnoj akciji "Hoćemo-Možemo 2017." Socijalnoj trgovini uručili donaciju hrane i higijenskih potrepština ukupne vrijednosti 46.168 kuna. Danijela Križman Pavlović iz Inner wheela zahvalila je svima koji su podržali njihovu akciju, odnosno taj humanitarni koncert koji organiziraju s Glazbenom školom Ivana Matečića Ronjgova.

- To je bio već 18. koncert koji organiziramo i kojim pomažemo potrebite. Ovaj put je to Socijalna trgovina. Nadamo se da ćemo svojim činom i radom udruge osvijestiti i druge da pomažu one kojima je potrebno, rekla je među ostalim Križman Pavlović. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter