Socijalna prava samo onima u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski državljani koji žive u BiH, a prebivalište imaju i u Hrvatskoj izgubit ce socijalna prava koja sada po toj osnovi imaju u Hrvatskoj. To je nedvosmisleno rekao glavni tajnik HDZ-a Branko Bacic nakon sastanka o predloženim izmjenama Zakona o prebivalištu, što ga je predsjedništvo vecinske stranke jucer navecer imalo s vodecim ljudima HDZ-a BiH.

- Socijalna prava moci ce imati samo hrvatski državljani koji žive u Hrvatskoj, izjavio je Bacic i istaknuo da je sastanak protekao u prijateljskoj atmosferi te da ce se iznijeta stajališta pokušati uskladiti kroz dva citanja izmjena zakona o prebivalištu. No, ocito ce se ukinuti socijalna prava, poput porodiljnih naknada ili djecjih dodataka, za sve koji imaju samo fiktivna prebivališta u Hrvatskoj. Bacic je ostao tvrd i nakon novinarskog pitanja hoce li to možda potaknuti iseljavanje Hrvata iz BiH.

- Socijalna prava ne mogu imati oni koji ne žive u Hrvatskoj, kratak je bio Bacic. Prije njega sa sastanka je izašao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Covic, koji je dvosatne razgovore opisao žustrima. Potvrdio je da je pitanje socijalnih prava kljucno i da u BiH postoji strah od gubljenja tih prava u Hrvatskoj.

- Zakon ce biti kakav ga usvoji Sabor i obvezujuci za sve naše gradane. Uvjeren sam, medutim, da ce ova Vlada uciniti sve da taj zakon ne bude bilo kakav razlog da i ijedan gradanin BiH zbog njega napusti zemlju, rekao je Covic. Ranije jucer premijerka Jadranka Kosor izjavila je da se novi Zakon o prebivalištu mora donijeti da bismo zemlju uredili u punom smislu kao pravnu državu i poceli uredivati biracke popise.


Podijeli: Facebook Twiter