Socijalizam na klupi - drugi put

Osnivači 'Socijalizma na klupi' - Igor Duda, Boris Koroman, Andrea Matošević i Lada Duraković
Osnivači 'Socijalizma na klupi' - Igor Duda, Boris Koroman, Andrea Matošević i Lada Duraković

Predavanjem jednog od istaknutijih hrvatskih povjesničara dr. Tvrtke Jakovine o tome kako je 70-ih godina jugoslavenska diplomacija internacionalizirala krizu u SFRJ i kako je unutarnja politika nadvladala vanjsku, odmah po svečanom otvaranju skupa danas u podne na Fakultetu ekonomije i turizma, na pulskom će Sveučilištu početi trodnevni 2. međunarodni znanstveni skup "Socijalizam na klupi", koji će do subote okupiti čak 130 znanstvenika iz čitave Europe i SAD-a koji pišu doktorate ili provode istraživanja vezana uz socijalizam.

Važne obljetnice

Središnja tema konferencije je "Socijalizam: izgradnja i razgradnja", a cilj je organizatora  - Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma pri pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile (CKPIS) - povezati socijalistička i postsocijalistička iskustva u Europi te obuhvatiti jugoslavenske, postjugoslavenske i europske teme, i to na  70. obljetnicu uspostave socijalističke Jugoslavije i 25. obljetnicu prvih višestranačkih izbora u jugoslavenskim  republikama koje potom postaju neovisne države. I u Europi 1945. i 1990. godina označavaju početak i vrhunac urušavanja poratnih državno-socijalističkih režima.

Prva konferencija "Socijalizam na klupi", održana u prosincu 2013., tada paralelno s pulskim Sajmom knjiga, bila je uokvirena jugoslavenskim socijalizmom, a sada se proširila na sve vrste socijalizma po istočnom bloku. Na prvoj konferenciji sudjelovalo je oko 80 znanstvenika i istraživača, a iznjedrila je i vrijedan zbornik znanstvenih radova.

Mladi znanstvenici

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) su prije tri godine kao znanstveno-istraživačku sastavnicu pulskog Sveučilišta osnovali i vode ga profesori s Filozofskog fakulteta, Odjela za studij na talijanskom jeziku i Glazbene akademije u Puli: povjesničar Igor Duda, etnolog i antropolog Andrea Matošević, muzikologinja Lada Duraković te kroatist i etnolog Boris Koroman, sve redom mladi doktori znanosti. Uz njih, kao vanjski suradnici u Centru rade doktorand Igor Stanić koji proučava samoupravljanje na primjeru brodogradilišta Uljanik te postdoktorandica Chiara Bonfiglioli iz Bologne koja na iskustvima Arena Modne kuće, Kamenskog i Varteksa istražuje propast tekstilne industrije u Hrvatskoj.

Fićo, ustaše, jugonostalgija…

Teme izlagača na trodnevnom skupu su, među ostalim, emigracija i disidenti, titoizam i jugoslavenstvo pokušaji dekriminalizacije homoseksualnosti u jugoslavenskom socijalizmu, skupljanje albuma sa sličicama, fićo kao simbol modernizacije, politika djetinjstva u socijalizmu, mladi i partija, žene u borbi - žene u modi, proizvođenje heroja, intelektualci i kritika države; usporedba ustaškog i komunističkog totalitarnog eksperimenta.

Pažnju će privući i izlaganje "Što se dogodilo sa socijalističkim povjesničarima u Hrvatskoj nakon pada socijalizma", zatim "Jugonostalgija u televizijskim dokumentarnim i zabavnim formama", kao i "Krijumčarenje i stvaranje crnoga tržišta kao posljedica gospodarsko-političkih prilika u hrvatskome dijelu Zone B Julijske krajine u razdoblju 1945.-1947.". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter