Socijalizam će na Sajmu biti predstavljen na 5 razina

ocijalizam je završen, ali je još uvijek dio "žive povijesti" (D. ŠTIFANIĆ)
ocijalizam je završen, ali je još uvijek dio "žive povijesti" (D. ŠTIFANIĆ)

Središnja tema ovogodišnjeg pulskog Sajma knjige u Istri, koji počinje 5. prosinca, ona na koju će se cijeli program naslanjati, nazvana je "Socijalizam na klupi". Selektor je povjesničar Igor Duda sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, pa smo ga upitali o konceptu prezentacije teme, gostima i (su)govornicima, ali i o socijalizmu općenito kao pojmu suvremenog znanstvenog promišljanja.

- Kako ste koncipirali osnovnu temu ovogodišnjeg Sajma, odnosno po kojem ste kriteriju odabrali (su)govornike?

- Način na koji će socijalizam biti predstavljen posljedica je dogovora između vodstva Sajma i nas koji djelujemo u Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Zanimanje sajma za temu socijalizma poteklo je upravo iz kontakata koje smo Lada Duraković, Boris Koroman, Andrea Matošević i ja imali s vodstvom Sajma tijekom 2012. godine, u razdoblju kada smo pri Sveučilištu osnivali CKPIS. Čini se da smo svoj zajednički znanstveni interes za razdoblje i ideje socijalizma uspjeli prenijeti na Sajam i nekako zaraziti Magdalenu Vodopiju i njezine kolegice i kolege.

Upravo se tijekom jednog od naših razgovora rodio i naslov teme - "Socijalizam na klupi". Njime smo htjeli reći da će se socijalizam na Sajmu naći "na klupi" i u središtu pozornosti, bilo kao mogući prijestupnik na optuženičkoj klupi u nekom sudskom postupku, bilo kao ideja koja na klupi s rezervnim igračima možda čeka svoj ponovni ulazak u igru, ali u svakom slučaju kao predmet proučavanja na školskoj ili studentskoj klupi ili pak na radnome stolu nekoga znanstvenika.

Ta je klupa istodobno i znak moguće osude prošlosti i moguće nove prilike u budućnosti, ali prije svega poziv na stavljanje teme socijalizma na dnevni red uz potpuno poštivanje znanstvenoga pristupa, bez crnih, sivih, crvenih ili ružičastih naočala.

Socijalizam će tijekom Sajma biti predstavljen na pet razina, po jedna za svaki okrhnuti krak petokrake koja se iščitava na jednom od sajamskih plakata i na logotipu CKPIS-a. Prvu čini predstavljanje novih izdanja u sklopu programa "Socijalizam na klupi", a unutar njega izdvaja se dio pod oznakom "CKPIS predstavlja". Treća razina odnosi se na umjetničku, dizajnersku i fotografsku perspektivu i njezin osvrt na socijalizam, a na četvrtoj se na dva okrugla stola razrađuju poveznice socijalističkih desetljeća i današnjega vremena, posebno kroz teme cenzure i autocenzure te suvremene medijske spektakularizacije socijalizma. Peta razina događa se na pulskom sveučilištu, u samostalnoj organizaciji CKPIS-a, a riječ je o trodnevnom međunarodnom znanstvenom skupu "Socijalizam na klupi. Kulturološke i povijesne interpretacije jugoslavenskoga i postjugoslavenskih društava", na kojem će sudjelovati oko 90 znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva. (D. MANDIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter