Socijalisti ostaju na vlasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Portugalski premijer Jose Socrates osvojio je drugi mandat na nedjeljnim parlamentarnim izborima, no njegova stranka lijevog centra izgubila je nadmocnu vecinu, što je bilo i ocekivano, prenose agencije na temelju 99 posto prebrojenih glasova. Od 230 mjesta u parlamentu još su samo cetiri ostala neizvjesna, a rijec je o zastupnicima iz inozemstva cija ce se imena znati tek 7. listopada. S 99 posto prebrojenih glasova socijalisti (PS) osvojili su 96 mjesta ili 37 posto u novome sazivu, što je oštar pad u usporedbi sa 121 mjestom dobivenim na izborima 2005. Glavna oporbena stranka desnog centra, socijaldemokrati (PSD), osvojila je 78 mjesta ili 29 posto, slicno kao i 2005.

Pred Socratesom je stoga osjetljiv izbor. Može voditi manjinsku vladu, sastaviti koaliciju ili pregovarati u parlamentu za svaki pojedini slucaj. U pobjednickom govoru Socrates je mogucnosti ostavio otvorenima. "Narod je glasovao i vrlo jasno rekao da ce socijalisti opet vladati Portugalom", citira novoga starog premijera agencija Reuters. "Politicko rješenje ce slijediti tek nakon savjetovanja s predsjednikom i drugim politickim strankama sredinom listopada, rekao je.

Analiticari predvidaju da ce se premijer najvjerojatnije odluciti za manjinsku vladu. Neki cak kažu da je neizvjesno hoce li socijalisti iznijeti cijeli mandat jer Socrates ima zahtjevnu zadacu. Osim oporavka gospodarstva, pogodena svjetskom gospodarskom krizom, premijer ce morati raditi i na tome da Portugal izvuce sa zacelja clanica Europske unije. Nezaposlenost u Portugalu je 9,1 posto i nastavlja rasti te je vec sada najviša od 80-ih godina. Tijekom prvog mandata Socrates je pokrenuo ambiciozne reforme, primjerice mirovinskog sustava, no tržišne reforme možda ce mu biti teško provesti na celu manjinske vlade, predvidaju analiticari.


Podijeli: Facebook Twiter