Sočergu ponovo otvoriti za sav teretni promet

Slovenski veleposlanik Vojko Volk i buzetski gradonačelnik Siniša Žulić (G. Č. Š.)
Slovenski veleposlanik Vojko Volk i buzetski gradonačelnik Siniša Žulić (G. Č. Š.)

Slovenski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Vojko Volk boravio je danas u službenom posjetu Buzetu, gdje je s gradonačelnikom Sinišom Žulićem i njegovim suradnicima razgovarao o međugraničnoj suradnji pograničnih područja i problematici prometne povezanosti.

- Naglasili smo problem ograničenja teretnog prometa preko graničnog prijelaza Sočerga. Ponovno otvaranje Sočerge za sav teretni promet našim gospodarstvenicima, posebno Cimosu, značajno bi smanjilo troškove poslovanja i time poboljšalo gospodarske odnose između dvije zemlje, izjavio je Žulić.

Kada će slovenska strana granični prijelaz Sočerga (hrvatski prijelaz Požane) ponovo otvoriti za sav međunarodni teretni promet, pitanje je na koje već sedmu godinu nema odgovora. Preko ovog prijelaza, na relaciji Buzet - Kopar, mogu prometovati samo kamioni do 7,5 tona ukupne nosivosti, dok su "teškaši" preusmjereni na druge granične prijelaze.

Slovenski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Vojko Volk obećao je u Buzetu da će napraviti pritisak da se Sočerga ponovo otvori za sav teretni promet jer, rekao je, radi se o neposrednoj gospodarskoj koristi.

- Financirat ćemo zajedno zaštitu istarskih domaćih izvornih proizvoda, poput pršuta, istarske kobasice, malavazije, pancete... Jedna od zajedničkih istarskih tema je i ponovo otvaranje bolnice u Izoli za stanovnike Istre. Tu ćemo ponovo napraviti malo veći pritisak jer bi koristi i ušteda bila ogromna za obje strane, izjavio je Volk.

U pratnji gradonačelnika Siniše Žulića, načelnika Županijske uprave Valerija Drandića, predsjednika Društva za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju i druženje na području Eko-parka Kras Valtera Miklavčiča, veleposlanik je obišao P. P. C. Buzet, najveću buzetsku firmu, koja je kao razvojni dobavljač automobilskih sklopova ujedno i dio Grupacije Cimos Kopar. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter