Sočerga se zatvara 45 dana zbog obnove ceste

Radovi na državnoj granici počinju 11. siječnja (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Radovi na državnoj granici počinju 11. siječnja (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prema odluci Hrvatskih cesta d.o.o. Zagreb, od 11. siječnja do 24. veljače, privremeno se za sav promet zatvara dio državne ceste Buzet - Požane na samoj državnoj granici sa Slovenijom radi izvođenja radova na stabilizaciji trupa ceste. Privremena regulacija izvest će se prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama te projektu privremene regulacije prometa. Odlukom se određuje obilazni pravac preko graničnog prijelaza Kaštel/Dragonja.

Preostalo 500 metara

Veći dio radova na rekonstrukciji državne ceste Buzet - granični prijelaz Požane, dovršen je u srpnju kada su u sklopu obnove 6,9 kilometara ceste u koju Hrvatske ceste ulažu 30,9 milijuna kuna bez PDV-a, izgrađena dva nova kružna raskrižja, kod Osnovne škole te kod Stanice za tehnički pregled te novo raskrižje, odnosno uređen ulaz u poduzetničku zonu Mažinjica. Radove je izvela zajednica ponuditelja - GP Krk i Strabag iz Zagreba.

Preostali su radovi na zadnjih 500 metara rekonstrukcije i proširenja dijela ceste te sanaciji i stabilizaciji trupa ceste zbog aktivnog klizišta i to u samom graničnom pojasu između objekata graničnih prijelaza Požana i Sočerge. Radi se o dijelu ceste u podnožju strme litice.

Za potrebe sanacije klizišta te širenja kolnika i uspostave odgovarajućih tehničkih elemenata trase u uvjetima strme konfiguracije terena i vrlo lošeg sastava tla, neophodna je izrada složene nosive konstrukcije za što se koriste specijalni strojevi i oprema.

Preusmjeravanje

Izradu pilota u dijelu postojećeg kolnika te manipulativni prostor za strojeve i opremu moguće je osigurati isključivo na postojećem kolniku pri čemu je zbog strme konfiguracije terena nemoguće osigurati koridor kojim bi se mogao odvijati promet tijekom izvođenja radova, navode u Hrvatskim cestama.

Tijekom rekonstrukcije ceste u pograničnom pojasu uvodi se stoga zabrana za sav promet dijelom državne ceste u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Požane/ Sočerga što podrazumijeva i preusmjeravanje cestovnog prometa s tog prijelaza na GP Kaštel/ Dragonja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter