Soba po mjeri vašeg djeteta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djecja soba je idealno mjesto za izražavanje kretivnosti, novih ideja, primjene šarolike palete boja i oblika, u cije uredenje morate obavezno ukljuciti i svoje mališane, jer stvarate prostor za njih. Multifunkconalnost je bitna znacajka ovog prostora, jer niti jedna druga prostorija doma ne objedinjuje ulogu spavaonice, igraonice, radnog prostora i dnevnog boravka poput djecje sobe. Zbog svih tih razloga, uredenje djecje sobe je izuzetno zahtjevno i kompleksno.

Kada djecju sobu promatramo u ulozi spavaonice, potrebno je naglasiti važnosti zdravog spavanja, koje se postiže kvalitetnim madracem i podnicom. Položaj kreveta treba biti takav da osigura što više slobodnog prostora, a ne da ga dijeli. Poželjan je smještaj kreveta na dovoljnoj udaljenosti od ogrijevnog tijela i prozora. Ukoliko je u sobi smješteno dvoje djece, obzirom na prostorne mogucnosti, poželjno je odabrati krevete na kat ili krevet s dodatnom ladicom - krevetom. Ukoliko imate dovoljno mjesta, smjestite dva odvojena kreveta.



Dizajn djecjeg kreveta je izuzetno bitan, jer sudjeluje u stvaranju opceg ugodaja sobe. Mogucnosti odabira su zaista velike, a sam oblik ovisi o uzrastu, spolu i samoj osobnosti djeteta. Kreveti mogu biti i klasicnog izgleda, a naglasak se može dati kroz razigranu posteljinu. No, dizajn koji krevet pretvara u sportsku jurilicu o kakvima maštaju djecaci ili romantican krevet, poput onoga iz bajki, kakve zamišljaju djevojcice, bit ce pravo osvježenje za svaku djecju sobu.

Jedan od bitnih zahtjeva za djecju sobu je mogucnost transformacije u igraonicu. Poželjno je osigurati minimalno 4 m2 slobodnog prostora, koji ce djeca iskoristiti na željeni nacin. Takoder je potrebno postaviti dovoljno polica i ormara u koje ce mališani pospremati igracke. Ukoliko je djecja soba mala, iskoristite dizajnerske trikove, koji su krevet podigli, a prostor ispod njega iskoristili kao prostor za igru. Interesantna dizajnerska rješenja postoje i za krevete na kat u sklopu kojih je integrirana igraonica.

Za djecu školskog uzrasta najvažnija uloga djecje sobe, u smislu funkcionalnosti, je uloga radnog prostora. Uz spavanje, najviše vremena provode u njoj uceci. Položaj i velicina radnog stola su izuzetno važni za kvalitetu rada i ucenja. Poželjno je osigurati radni stol minimalnih dimenzija 90x60cm, koji ce biti smješten frontalno uz prozor ili na nacin da prirodno svjetlo dolazi s lijeve strane, odnosno s desne ako je dijete ljevak.

Uz radni stol postavite police i ladice za knjige i pribor. Obratite pažnju i na odabir radne stolice, koja treba biti ergonomski prilagodljiva. Radnu zonu je poželjno organizirati kao izdvojenu za "ozbiljnije školarce" dok se onima, koji tek krecu u školu, ona može smjestiti uz prostor za igru.



Djecja soba se redovito koristi i kao dnevni boravak tj. prostor za druženje i opuštanje. Smještajem tv uredaja, racunala, fotelje ili dvosjeda za odmaranje, mini biblioteke i ostalih elemenata, koji upotpunjavaju ovakvu ulogu prostora, zadovoljit cete i ovaj zahtjev tj. djecju sobu pretvoriti u multifunkcionalnu. Dnevni dio za mališane bit ce drugacije organiziran od boravka za one zrelije dobi. Mališanima postavite maštovito oblikovan stol i stolice mini dimenzija, koji ce stvarati zasebnu zonu.

Dnevni dio za zreliju djecu se može oblikovati na razlicite nacine, a u nedostatku prostora, možete postaviti krevet koji ce osim uzglavlja imati naslon i na uzdužnoj strani, pa se preko dana može korisiti kao element za sjedenje, ležanje, odmaranje. Uz krevet smjestite klub stolic ili ga integrirajte uz krevet.

Djecja soba je kompleksan prostor, koji uz sve funkcionalne zahtjeve mora zadovoljiti i one estetske kako bi boravak u njoj bio maksimalno ugodan vašem djetetu. (Monika Galovic, dipl. ing. arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter