SNS: Nikolic želi dobre odnose sa susjedima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novoizabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolic želi najbolje moguce odnose sa susjednim zemljama, izjavio je dužnosnik Srpske napredne stranke Marko ?uric, komentirajuci Nikoliceve izjave o Vukovaru za list Frankfurter Allgemeine Zeitung. ?uricev komentar bio je prvi iz redova SNS-a nakon što je novinar FAZ-a Michael Martens u subotu objavom tonskog zapisa dokazao autenticnost Nikoliceve izjave da je "Vukovar bio srpski grad i da se (Hrvati) nemaju tamo zašto vracati".

- Nikolic želi najbolje moguce odnose sa svim zemljama u regiji, uz poštivanje nacionalnih interesa i rješavanje problema izbjeglih, povratka imovine i drugih pitanja, kratko je rekao ?uric, kako prenosi agencija Beta, na novinarsku zamolbu za komentar te Nikoliceve izjave koju je dao izmedu dva kruga predsjednickih izbora u Srbiji.

SNS, stranka iz koje je Nikolic formalno istupio nakon pobjede na predsjednickim izborima, u svojoj je prvoj reakciji u petak demantirala takvu izjavu o Vukovaru i ocijenila je "podlom i podmuklom laži".

U meduvremenu je sporne Nikoliceve izjave osudila i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic.

- Prve izjave novoizabranog srpskog predsjednika Nikolica u razgovoru s novinarom FAZ-a prilicno su šokantne i za Hrvatsku u potpunosti neprihvatljive. Hrvatska i Srbija, ako žele dobro svojim gradanima, moraju kao dvije susjedne zemlje biti u stanju suradivati. No, za to je nužno da postoje i volja i sposobnost s obje strane. Možda još treba pricekati da se smire predizborne strasti i da se formira nova vlada u Srbiji, rekla je Pusic u intervjuu za nedjeljno izdanje Jutarnjeg lista.

Rekla je i da je u sklopu nedavnog summita NATO-a u Chicagu na razini ministara vanjskih poslova održan i sastanak sa zemljama aspiranticama za clanstvo u NATO-u: Crnom Gorom, BiH, Makedonijom i Gruzijom, na kojem je podržala ideju proširenja Saveza, posebice s obzirom na novu situaciju u regiji nakon izbora Nikolica za predsjednika Srbije.

- U svom sam izlaganju upozorila da je u regiji, izborom Nikolica, stvorena nova situacija, da se, naravno, ne zna kakve ce biti posljedice promjene vlasti u Srbiji, ali da to svakako zahtijeva da se o temi proširenja ipak raspravlja i u Chicagu, iako to nije bilo prvotno predvideno, kazala je Pusic.

"Hrvatska podupire ideju o primanju BiH, Crne Gore i Makedonije u NATO jer smo sigurni da ce to pridonijeti stabilizaciji odnosa i sigurnosti u regiji", izjavila je Pusic.

Inace, konstitutivna sjednica novog saziva srbijanskog parlamenta na kojoj bi Nikolic trebao položiti prisegu i preuzeti predsjednicku dužnost ocekuje se 30. ili 31. svibnja.


Podijeli: Facebook Twiter