"Snoviđenja" Ide Slepčević Drenik

Ida Slepčević Drenik
Ida Slepčević Drenik

Do 3. siječnja iduće godine u galeriji Srpskog kulturnog centra u Puli izlaže pulska samouka umjetnica Ida Slepčević Drenik, koja je već izlagala samostalno i skupno, prije svega u galeriji Stari grad, pri Udruženju likovnih i književnih stvaratelja ULIKS.

Ovoga se puta predstavlja s dijelom svog recentnog stvaralaštva. Ona stvara intenzivnije posljednjih desetak godina, a okušala se u brojnim tehnikama.

- Čini se da je, obzirom na brojnost radova u zadnjem opusu te njihovu izražajnost i snagu, našla tehniku kojom zaista može izraziti svoja razmišljanja, preokupacije, različita duhovna i emotivna stanja i koja joj, po svemu sudeći odgovora do te mjere da je možemo povezati s autoricom poput jednog od njenih elementarnih načina djelovanja i življenja uopće. To nam odaje lakoća kojom gledamo njene radove, pri tom osjećajući i lakoću njihovog nastajanja, a to je značajka samo onih koji su u svom stvaralačkom radu zaista suvereni. Ida je u proteklih godinu dana stvorila niz slikarskih ostvarenja u drevnoj tehnici enkaustike. Iako uz pomoć suvremenih alata i na nešto tehnički jednostavniji način, no što se to nekada činilo, Ida je pronašla način kojim bojama i motivima može ispričati sve ono što joj leži na duži, a to je najbolja potvrda autoru, da je ono što čini zaista pravi put stvaranja, zapisala je za njezino stvaralaštvo povjesničarka umjetnosti Tina Širec Džodan.

Kao što je i autorica sama u nazivu ovog opusa napisala, sve su to snoviđenja. Izložbu je moguće razgledati u prostorima SKUC-a do 3. siječnja u poslijepodnevnim satima izuzev blagdana. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter