"Snovi su još uvijek tu" u galeriji Singular


U galeriji Singular predstavljena je instalacija mladog umjetnika, friško diplomiranog s riječke akademije Dine Topolnjaka naslovljena "Snovi su još uvijek tu".

Riječ je o izlogu galerije koji donosi dio zemlje gdje su posađene ili pokopane knjige, ovisno o tome kako tko interpretira ovu instalaciju. To je jedno u nizu djela koja su nastala kao posljedica prve 'sadnje' knjiga u kampusu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, što je bio autorov diplomski rad pod nazivom "Preko vaših radova rast će trava". Na tu misao naletio je u dokumentarcu o Anselmu Kieferu.

- Više tisuća knjiga sam s prijateljima posadio ili pokopao u krugu sveučilišnog kampusa u Rijeci, tako da je polovica knjige bila u zemlji, a polovica iznad površine. Neke su imale rupu u sredini, to je istodobno bio "pečat novonastale knjižnice", i tunel za podzemni svijet. Naslovi koje sam skupio su slučajni, određeni mogućnostima, donacijama, rekao je autor. Utjecaj limitiran Ovi izloženi radovi, budući da je riječ o zatvorenom galerijskom prostoru, djelomično asociraju i na rasadnik, staklenik. No, što su sve plodovi u toj priči ne znam, ali sam siguran da ih ima. Kad sazru, moj utjecaj je limitiran, čak i nepotreban, kazao je autor.

Dino Topolnjak rođen je 1985. godine u Čakovcu. Netom je diplomirao likovnu umjetnost na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. (NAPISALA Vanesa BEGIĆ/SNIMIO Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter