Snovi su im bili srušeni, ali naši su još uvijek tu


Tradicionalno obilježavanje pogibije Marije Medica i Line Zakinja u petak je održano u Brutiji, na mjestu stradanja, čime je obilježena 71. godišnjica gubitka mladih života dviju hrabrih heroina NOB-a. Komemoraciji u organizaciji Udruge antifašističkih boraca Bujštine, umaške Osnovne škole "Marije i Line", umaške Talijanske osnovne škole "Galileo Galilei" te Grada Umaga uz prisustvo predstavnika umaškog javnog i političkog života.

Borba za slobodu

Na komemoraciji su počast junakinjama odali članovi UAB-a Bujštine te tamošnjih braniteljskih udruga, ali i brojni građani i učenici umaških osnovnih škola. Predstavnica UAB-a Sanja Bosnić govorila je o izgubljenim životima 20-godišnje Marije i 22-godišnje Line, a nakon himni u izvedbi učeničkog zbora OŠ Marija i Lina vođenih profesoricom Mirelom Zemčak prisutnima se obratio gradonačelnik Bassanese. Izrazio je radost što se svake godine na mjestu pogibije okuplja veliki broj ljudi kako bi odali počast djevojkama koje su se žrtvovale za današnje generacije.

"Čitav naraštaj mladića pristupio je antifašističkoj borbi poveden vjerom u socijalnu pravdu i jednakost jer su društvene i gospodarske prilike Istre, ali i većeg dijela Europe, bile iznimno teške. Tako su i Marija i Lina, ponesene vjerom u slobodu i pravednije društvo, pristupile borbi. Borile su se do kraja za slobodu i vjerovale u promjenu. Vjerovale su da postoji bolji život od onoga u ratu, strahu i mržnji. Vjerovale su u svoje i tuđe snove. Snovi su im bili srušeni. Ali, zahvaljujući njima, naši su još uvijek tu", kazao je gradonačelnik Bassanese.

Literarni natječaj

Učenici umaških osnovnih škola su nakon polaganja vijenaca glazbom i recitacijama izveli prigodan kulturno-umjetnički program u obližnjem ugostiteljskom objektu. Tradicionalno, u sklopu komemoracije i ove je godine održan literarni natječaj za učenike umaških osnovnih škola u organizaciji UAB-a Bujštine. Stručni žiri odabrao je tri rada na hrvatskom i isto toliko na talijanskom jeziku. Prve nagrade pripale su učenicama Caterini Napoletano iz TOŠ "Galileo Galilei" te Lani Ružić iz OŠ "Marije i Line" koje su pritom pročitale svoje radove. (A.DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter